Рейтингът на властта пострада от недоволството в образованието

Стачката на учителите се е отразила сериозно върху рейтинга на властта, сочи проучване на МБМД, направено в края на октомври и представено в сряда.

Най-голям спад в доверието регистрират премиера и министрите, които са пряко ангажирани с конфликта. Одобрението към Сергей Станишев е намаляло със 7 на сто в сравнение в резултатите от юли. При просветния министър Даниел Вълчев спадът е 10 процента.

В същото време обаче в обществото започва да се трупа сериозно умора от учителската стачка, коментира шефът на агенцията Мира Янова.

Според 49 на сто от запитаните протестът на учителите трябва да бъде напълно прекратен, 22 процента смятат, че стачката трябва да премине в символична, а 24 на сто от анкетираните поддържат ефективните действия на преподавателите до пълното удовлетворяване на исканията им, каза Мира Янова.

37 на сто не подкрепят предприетите от учителите стачни действия през последния месец, а около 59 на сто ги одобряват, сочат данните.

Близо 60 процента от анкетираните считат искането на преподавателите за 100 процента увеличение на заплатите в сектора за нереалистично, но 38 на сто смятат, че то е съвсем реално.  Близо 1/3 от запитаните приемат за резонно учителската заплата да нарасне с 65 процента.

По-високите възнаграждения на учителите да се обвържат с по-добро качество на обучението, искат 35 на сто от хората. Повече от половината анкетирани смятат, че ако преподавателите получат по-високи заплати, това ще доведе до сътресение на правителството. 76 процента са отговорили, че резултатът ще са нови стачки в други сфери, а 39 на сто се страхуват от хиперинфлация и икономическа дестабилизация на страната.

Въпросът за учителските съкращения остават болезнена тема за обществото, особено в малки населени места с маломерни и смесени паралелки. 53 процента от анкетираните са "против" подобни мерки, "за" - са 34 на сто.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?