Рекорден спад на разработваните нефтогазови находища

Рекорден спад на разработваните нефтогазови находища

Рекорден за последните 60 години минимум на разработваните нефтени и газови находища през 2016 г., отчете "Ай Ейч Ес Маркит" (IHS Markit), цитирана от руското издание "Комерсант" в понеделник. Причината за този спад не е само кризата на петролния пазар, но и постепенният преход на отрасъла към нетрадиционни източници на енергия.

Нефтогазовите компании продължават да намаляват бюджетите си за търсене на нови находища. Още през 2015 г. броят на проучваните потенциални залежи е достигнал 60-годишен минимум, който година по-късно е паднал още. Така през 2016 г. са били открити само 174 петролни и газови находища, а до 2013 г. техният брой средно годишно е бил 400-500.

Това рязко снижаване на темпа на проучванията се обяснява не само с кризата на нефтения пазар, започнала през есента на 2014 г. заедно със стремглавото спадане на петролните цени. Случващото се днес в отрасъла свидетелства за прехода към "нетрадиционни източници на енергия" като вятър и слънце, а също и добива на нефт и газ от шелфа. Докато при традиционния добив на петрол, от откриването на находището до разработването му минават 5 до 7 години, при шистовия газ добивът може да бъде стартиран в рамките само на няколко седмици, а цената на един кладенец в крайбрежните райони струва само 4 до 10 млн. долара, посочва изданието.

По данни на "Ууд Маккензи" (Wood Mackenzie), през 2016 г. компаниите са похарчили в търсене на находища на нефт и газ само 40 млрд. долара, докато преди срива на цените през 2014 г. инвестициите са били за около 100 млрд. долара. Все пак има лек оптимизъм в прогнозите на "Ууд Маккензи" за 2017 г., според които ще има лек ръст на разработваните нефтогазови кладенци – от 430 през 2016 г. на малко над 500 през настоящата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?