Рекордни горещини в цялата страна

Рекордни летни температури бяха регистрирани в цялата страна. В Сандански бе измерена най-високата максимална температура за деня - 40.5 градуса, тази в  Кнежа е достигнала 40.2 градуса, а в Ловеч - 40.1 градуса.

В Плевен температурата достигна 39.6 градуса, в Гоце Делчев - 39.5 градуса, а в Русе - 39.2 градуса.

Рекордни жеги имаше и в Пловдив, където термометрите показваха 39.2 градуса, което е с близо градус и половина повече от най-високата температура на този ден, измерена преди 48 години.

Въпреки че в понеделник синоптиците предвиждат понижаване на температурите, времето ще се задържи все още горещо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат 32-37 градуса, в Югоизточна България - все още до 40 градуса, в София - около 33.

Горещините станаха причини за здравословни проблеми и възникването на някои инциденти. Лекарите съветват хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания, бременните и децата да избягват излизанията и да консумират повече течности.

В столицата са регистрирани две прединфарктни състояния, пет инсулта, 12 хипертонични кризи и седем колапса. От центъра за спешна помощ съобщават, че много пациенти са се обадили на телефон 150 за съвет как да се предпазят от жегите.

Във Варна четирима мъже получиха инсулт вследствие на горещините и бяха приети в болница, като трима от тях са над 60 години.

В Стаза Загора, където максималната температура бе 37 градуса, петима колабираха заради високите температури.

В Сливен температурите бяха по-високи от 39 градуса и станаха причина за възникването на пожар.  В ранния следобед се е запалила тревиста растителност между в планинската местност Карансила, които и до момента са в пламъци. В гасенето участват пожарникари и служители на лесничейството в града.

Пожари има и около селата Сотиря и Калояново, както и около детелината към Ямбол. Според полицията, не става дума за умишлени палежи.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?