Рекордни жеги с очакване за още по-големи горещини

Рекордни жеги с очакване за още по-големи горещини

Температурни рекорди бяха отбелязани в петък в някои от градовете на страната. Във Велико Търново, където живакът удари 35.5, което е с 1.1 градуса повече от измерената максимална температура през 200 г на този ден. 35.4 градуса показваха термометрите в Ловеч, което е с 0.8 градуса повече от измерения рекорд в града пред 1996 г. В Плевен също бяха регистрирани 35 градуса, както и през 1996 г. Въпреки жегата в трите града не са регистрирани случаи на пострадали от горещината хора.

Във Видин температурата достигна още по-високи градуси – 36, но в града е било по-горещо с  градус на тази дата през 2000 г. В Центъра за спешна медицинска служба е била приета една жена, на която ѝ прилошало.

Според някои информация 42 градуса на сянка са били измерени в следобедните часове в Бяла Слатина, предаде Дарик. От 30 до 40 градуса се движиха температурите в следобедните часове на много места в страната. Освен в Бяла Слатина рекордно топло беше и в Петрич. Там са били измерени 39 градуса на сянка.

Девет души са колабирали в София заради жегата.

От НИМХ прогнозираха още по-горещо време в събота и по-високи от всички градуси измервани някога в историята на синоптичните наблюдения в Централна Северна България. Очаква се това да се случи в Плевен, Враца, Велико Търново, Ловеч, вероятно и в други градове от региона. Възможно е на места термометрите да достигнат 42 градуса.

Отново бяха отправени препоръки към възрастните хора и децата да не излизат в най-горещите обедни часове на деня, както и да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол.

Жегата мъчи и останалите балкански държави, като Македония бе обхваната от 40-градусови температури, които утре ще достигнат 43. Толкова се очаква да показват и живачните стълбове в Гърция, където такава жега не е имало от 20 В Хърватия, по брега на Адриатическо море температурата на водата достигнала 27 градуса. В Албания за последните два дни горещините взеха три жертви. 19 души са починали в Румъния от 19 юни досега. В Букурещ повече от 30 души са припаднали по улиците заради жегата.

Споделяне

Още от България