Републиканците блокираха в Сената избирателната реформа на демократите

Републиканците блокираха в Сената избирателната реформа на демократите

Републиканците в разделения поравно Сенат на САЩ, където и те, и демократите имат по 50 представители, блокираха обсъждането на законопроект за избирателна реформа, която демократите смятат за критично важна за американската демокрация, съобщи Ройтерс.

За да бъде приет за обсъждане един законопроект, за това трябва да гласуват 60 от стоте сенатори. Републиканците обаче бяха твърдо против и гласуването дали да започнат разисквания по проекта мина строго по партиен признак с резултат 50 на 50.

Законът, наречен "За народа" засяга на практика всеки аспект на провеждането на избори, премахва преградите пред гласуването, ограничава влиянието на парите в политиката и намалява възможността партиите да влияят при определянето на границите на избирателните райони. Като цяло се предвижда да има единни федерални избирателни закони, което се отхвърля от републиканците, които смятат, че избирателните правила са в прерогативите на отделните щати.

Президентът Джо Байдън подкрепя проекта, необходим, както изтъква, за да се противодейства на "безпрецедентните" атаки срещу правото на глас на малцинствата, отбелязва Франс прес.

Въпреки неуспеха си лидерът на демократите в Сената Чък Шумър каза че "това е битка за душата на Америка" и обеща, че борбата ще продължи, докато не бъде постигнат успех.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?