Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ресторантьори ще искат запазване на 9% ДДС от бъдещото правителство

4 коментара
Ресторантьори ще искат запазване на 9% ДДС от бъдещото правителство

Хотелиерският и ресторантьорският бранш ще поискат утре на преговорите на бъдещето правителство запазване на 9% ДДС за сектор туризъм. Намалението на ставката в момента е разписана само до Нова година, откогато се връща старото облагане от 20 на сто.

През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа.

"На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария ѝ вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация, при която цените на всичко в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спадат с около 80%", посочват още от бранша.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #4

    Ресторантьорите могат да трансформират бизнеса си в"ресторант на тротоара", като премахнат покривките и сменят менюто си с такова, което наподобява "край лагерния огън". Това може да бъдат горещи храни, като фондю, обезкостено пиле, свинско, печени картофи, гювечета с всичко, печени кестени, варена царевица без кочан и т.н.. Хората ще се страхуват да ходят на ресторант много дълго по време на и след пандемията. Може да им наемете оркестър за жива музика на открито или да изнесете колоните отвън, което ще влезе в цената на куверта. Месото се увива в алуминиево фолио, няма чинии, малко персонал, предварително поръчана храна и авансово плащане...

  2. анита хегерланд
    #3

    Ако не ме дразнеше толкова много СМДЛ РАМУС ООД, щях да ви напиша идея за излизане от кризата. Но за тези простаци е по-важно да покажат, че ДАНС стои над икономическите субекти и има свободата да наблюдава каквото и когото си иска. Тяхното наблюдение над мен прилича на надничане в баня през ключалката...

  3. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #2
  4. Десен бесен
    #1

    Не, не! Пак трябва да си стане 20%. Видяхме как цените вместо да паднат се качиха двойно. Който има пари за кръчма, ще има и да си плати по-високото ДДС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.