Ресторантьори ще искат запазване на 9% ДДС от бъдещото правителство

Ресторантьори ще искат запазване на 9% ДДС от бъдещото правителство

Хотелиерският и ресторантьорският бранш ще поискат утре на преговорите на бъдещето правителство запазване на 9% ДДС за сектор туризъм. Намалението на ставката в момента е разписана само до Нова година, откогато се връща старото облагане от 20 на сто.

През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа.

"На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария ѝ вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация, при която цените на всичко в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спадат с около 80%", посочват още от бранша.

Споделяне

Още от Бизнес