Режимът на Мадуро отне имунитета на Хуан Гуайдо

Хуан Гуайдо говори в парламента на Венецуела

Вярното на президента Николас Мадуро Конституционно събрание на Венецуела отне на опозиционния лидер и председател на Националното събрание Хуан Гуайдо имунитета от съдебно преследване и разреши той да бъде разследван за узурпиране на функции, предаде Франс прес.

Хуан Гуайдо е признат за временен президент от около 50 страни.

Конституционното събрание гласува единодушно да "разреши продължаване на съдебното преследване от Върховния съд срещу опозиционния депутат" Хуан Гуайдо, съобщи председателят на събранието Диосдадо Кабельо.

На 29 януари Върховният съд започна следствие срещу Гуайдо по обвинение, че е узурпирал функциите на президента Мадуро, а Мадуро обвини Гуайдо, че е планирал атентат срещу него.

Конституционното събрание бе създадено от Мадуро през 2017 г., за да изземе властта от Националното събрание, напомня ДПА.

"Нищо няма да ни спре", заяви Гуайдо, цитиран от Франс прес.

"Народът е изпълнен с решителност и нищо няма да ни спре", каза пред журналисти поддръжници Гуайдо, който е председател на Националното събрание. Той добави, че е наясно с опасността да бъде арестуван, като действа за сваляне на президента Николас Мадуро, но "в този процес няма връщане назад".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?