Рисковете от нови терористични атаки срещу САЩ са "напълно реални"

Рисковете от нова терористична атака срещу САЩ са напълно реални, каза в неделя американският министър на правосъдието Джон Ашкрофт пред телевизия Фокс.

Силите за сигурност разкриват ежедневно на американска земя лица, свързани с терористичната мрежа Ал Каида и нейните ръководители, посочи той, но уточни, че не възнамерява да повиши степента на терористична заплаха от "жълто" (висока) на "оранжево" (много висока).

Във вторник американското правителство официално предупреди гражданите за опасност от повторение на атентатите от 11 септември със самолети, отклонени от атентатори-самоубийци.

Ашкрофт уточни, че заплахата засяга конкретно международните пътнически полети. Правителството смята, че успя значително да намали риска, като отмени две разпоредби за безвизов транзит на пътници, пътуващи със самолет, каза още министърът.

Министърът на вътрешната сигурност Том Ридж на свой ред каза по телевизия Ен Би Си, че САЩ трябва да приемат реалността, че са мишена на терористични нападения, предаде Ройтерс. На въпрос дали е изненадан, че ново терористично нападение все още няма, бившият губернатор на Пенсилвания отговори:"Благодарен съм".

Думите му бяха реакция на разпространен днес аудиозапис на Айман аз Зауахири, един от ръководителите на Ал Каида. Ал Зауахири предупреди САЩ, че "истинската битка" още не е започнала. Министърът обаче подчерта, че Ал Каида подценява решимостта и способността на САЩ да се справят с подобен род предизвикателства.

Ново предупреждение за терористична опасност е изпратено до собствениците на фериботни компании, каза още Ридж. Той призна, че властите се нуждаят от още няколко години, за да изградят сигурна система за защита на американците в страната.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?