Робъртсън и 7 министри от Балканите на конференция по сигурността в София

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън, координаторът на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек и седем министри на отбраната на страни от Балканския регион се очаква да участват в конференция за сигурността в Югоизточна Европа, която ще се проведе на 5 и 6 септември в София.

Това предвижда предварителната програма на форума "Към общ дневен ред на сигурността в Югоизточна Европа. Нови подходи и споделени отговорности", организиран от Центъра за изследване на демокрацията и фондация "Фридрих Еберт". Тя бе представена пред медиите от директора на Европейската програма на центъра и бивш военен министър Бойко Ноев.

Очаква се от българска страна във форума да участват министър-председателят Симеон Сакскобургготски, външният министър Соломон Паси, министърът на вътрешните работи Георги Петканов, съобщи БТА.

Според предварителната програма, по темата ще говорят вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Душан Михайлович, министърът на обществения ред на Албания - Луан Рама, министрите на отбраната на България - Николай Свинаров, на Турция - Веджди Гьонюл, на Румъния - Йоан Пашку, на Сърбия и Черна гора - Борис Тадич, на Македония - Владо Бучковски, на Словения - Антон Гризолд, на Хърватия - Желка Антунович.

Очаква се във форума да участва и генералният директор по политическите въпроси в Съвета на Европа Клаус Шуман, ръководителят на делегацията на Германия в Парламентарната асамблея на НАТО Маркус Мекел, представители на европейски и американски неправителствени организации.

Акцент в работата на конференцията ще бъдат и невоенните заплахи за сигурността, каквито са престъпността и корупцията. За новаторските методи за противодействие на новите рискове на сигурността ще говорят главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директорът на агенция "Митници" Асен Асенов, предаде БТА.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?