Рокади във френското правителство

Рокади във френското правителство
Френският президент Никола Саркози направи рокади в правителството. Близкият до него Брис Ортфьо, който бе министър на труда, става вътрешен министър. Той ще бъде заменен на поста си от министъра на образованието Ксавие Даркос. Новият министър на образованието става правителственият говорител Люк Шател, съобщи БТА.

Досегашният вътрешен министър Мишел Алио-Мари става министър на правосъдието на мястото на Рашида Дати, която бе избрана за европейски депутат.

Дати е дъщеря на марокански имигранти. Тя бе символ на отварянето на Саркози към жените и малцинствата като представеност в кабинета му, но изпадна в немилост заради често противоречивата си и предизвикваща спорове личност. Саркози я принуди да участва на изборите за Европейски парламент като начин да я извади безболезнено от състава на правителството си и тя с лекота бе избрана за евродепутат, отбелязва ДПА.

Генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан потвърди и назначаването на племенника на бившия президент социалист Франсоа Митеран - Фредерик Митеран за министър на културата.

Саркози възнамеряваше да обяви правителствените промени днес, но вчерашното изявление на Фредерик Митеран, че той е новият министър на културата очевидно го е принудило да действа по-бързо.

Тази промяна е приемана като израз на недоволството на Саркози от неуспеха на досегашния министър на културата Кристин Албанел да изготви ефикасен закон срещу пиратството в интернет.

Законът, който тя внесе в парламента бе отхвърлен на 10 юни от френския Конституционен съд, отбелязва ДПА.

Титулярите на двете най-важни министерства в период на криза - министърът на икономиката Кристин Лагард и външният министър Бернар Кушнер - запазват постовете си. Ерве Морен също остава министър на отбраната, а Ерик Вьорт - министър на бюджета, държавните финанси и държавната администрация.

Министър на промишлеността става друг приближен на Саркози - кметът на Ница Кристиан Естрози.

Досегашният държавен секретар за човешките права Рама Яд става министър на спорта. Портфейлът ѝ за човешките права, определен като "грешка" от Бернар Кушнер, престава да съществува.

Досегашният държавен секретар по европейските въпроси Бруно Льо Мер става министър на хранително-вкусовата промишленост, земеделието и риболова. Държавен секретар по европейските въпроси става френският представител за Афганистан и Пакистан Пиер Льолуш.

Сенаторът центрист Мишел Мерсие, ковчежник на Демократичното движение на Франсоа Байру, става министър на селските райони и териториалното устройство.

Досегашната президентска съветничка Мари-Люк Планшар става държавен секретар за отвъдморските територии към вътрешното министерство.

Нора Бера става държавен секретар по въпросите на хората от третата възраст.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?