"Росатом" ще участва в търга за строежа на нов блок на чешката АЕЦ "Дуковани"

АЕЦ "Дуковани"

Руският ядрен концерн "Росатом" ще участва в конкурса за правото да построи нов блок на чешката АЕЦ "Дуковани", съобщи генералният директор на корпорацията Алекесй Лихачов пред журналисти, цитиран от агенция ТАСС във втроник.

"Разбира се, че ще участваме. Всичко ще зависи от крайната конфигурация на условията, които чешката страна щ епостави", каза той.

Чешкото правителство взе решение за строеж на нов 1200 МВ блок в АЕЦ "Дуковани", която се намира в югоизточната част на страната. Намеренията са началото на строежа да започне в периода 2028-2030 г., а въвеждането в експлоатация да се случи през 2034-2035 г.

"В Чехия са добре запознати с нашите технологии. Там ефективно работят съществуващите реактори и в този смисъл се надяваме на известна приемственост от чешките енергетици. В същото време пазарът си е пазар, конкурсът е конкурс и затова да предскаже неговите резултати сега не може никой", добави Лихачов.

Работещите в момента в Чехия ядрени централи – "Темелин" и "Дуковани", са построени по съветски проекти. Мощностите в АЕЦ "Дуковани" от над 2 гигавата са пуснати през 1985-1987 г., а АЕЦ "Темелин",  която има два реактора ВВЕР-1000, започва да работи през 2002 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?