Росен Плевнелиев: България трябва да продължи да бъде достоен член на НАТО

Снимка: БГНЕС

България трябва да продължи да бъде доверен партньор, достоен член на НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия.

Toй удостои с орден "Стара планина" първа степен с мечове вече бившият началник на отбраната ген. Константин Попов за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия. Попов напусна поста заради неразбирателството си с новоизбрания президент Румен Радев.

Бригаден генерал Боян Ставрев бе удостоен с орден "За военна заслуга" първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия, а полковник Иван Ортомаров получи висше офицерско звание "бригаден генерал".

Искам да изразя личната си признателност, аз работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много, посочи Плевнелиев.

В последните години ,без да замитаме нито един проблем на българската армия, действахме коректно, посочвахме проблемите, за да ги решим, изтъкна президентът. Вие действахте смело ,поехте политическа отговорност, постигнахте много, не всеки беше на ваша страна, не всички ще ви кажат благодаря, но не затова сте тук - вие сте тук заради вътрешното си убеждение кое е правилно и кое не, обърна се той към военнослужещите.

По думите им има много работа за вършене в държавата и има място за всеки, който иска да ѝ служи,

Държавният глава каза още, че планът и програмата за развитие на въоръжените сили трябва да се изпълнят бързо и отговорно.

Той отбеляза, че България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които текат по целия свят.

Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем осторожни, да действаме на високи обороти , да бъдем отговорни, каза Росен Плевнелиев.

Ген. Константин Попов отбеляза, че отличията са отличия за българското офицерство, за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните.

Мисля ,че работихме изключително интензивно, и особено през последната година и беше постигнато немалко, отбеляза той и припомни участието на армията и въоръжените сили в мисиите и операциите по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризъм, както и охраната на границата.

Най-важното, което се случи през тази година е това, че българското общество , политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия, каза още ген. Попов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?