Росен Плевнелиев: Дълго Европа живя на кредит и харчи повече, отколкото произвеждаше

Росен Плевнелиев

Дълго време Европа живя на кредит и харчи повече, отколкото произвеждаше. Всичко опира до устойчивост - след преяждане се подлагаме на диета, а след продължително преяждане в продължение на десетилетия трябва да се подложим на дълга здравословна диета. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в речта си по време на Европейската конференция "Състоянието на съюза" във Флоренция.

Този форум, организиран от Европейския университетски институт, за трета поредна година събира водещи политици от европейските институции и държавници на високо равнище, представители на научните среди, за да се обсъдят бъдещите перспективи пред Общността. Президентът Росен Плевнелиев е първият държавен глава от Източна Европа, който участва във форума, посочват от прессекретарята на държавния глава.

Този път в конференцията участват председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, бившите италиански министър-председатели Марио Монти и Джулиано Амато, Франко Фратини, еврокомисар по правосъдие, свободи и сигурност (2004-2008 г.), както и италианският министър на външните работи Ема Бонино.

"Когато растеш, бъди сигурен, че имаш резерви за "меко приземяване" в бъдещи кризи. Това според президента Росен Плевнелиев е първият урок, който държавите в Европа трябва да помнят от периода на силен икономически ръст преди кризата от 2007 година. Банките, семействата и правителствата дълго време консумираха, без да имат резерви, каза президентът, цитиран от своя прессекретариат.

Държавният глава припомни, че започналата преди пет години криза е прераснала от финансова в политическа, а впоследствие в социална. Превърнала се е в криза, в която най-трудно могат да намерят решения дълговата и кризата на доверието. "Няма единно решение и готови рецепти за тяхното преодоляване", подчерта българският президент.

По думите му, много европейски правителства вече са платили тежка цена за реформите за по-силен банков сектор, за икономически растеж и заетост, за подобряване на конкурентоспособността. "Колкото и да е трудно обаче, не трябва да се отказваме, а постигнатото през изминалите години не трябва да бъде неглижирано и през 2013 година ще продължим да работим по стратегическите си приоритети за стабилна и интегрирана Европа", заяви Плевнелиев.

"Нека бъда ясен - фискалната дисциплина не е самоцел, но е предпоставка за устойчив растеж", каза той и добави, че ако, както твърдят някои експерти, ерата на ограниченията е приключила, според него ерата на фискалната дисциплина трябва да продължи.

"Брюксел не може да ни поднесе растеж наготово, преди да растете има нужда от потенциал за растеж, което означава реформи", допълни президентът.

В речта си президентът отново заяви, че след живот на кредит в продължение на десетилетия "все някой трябва да плати сметката". "И по-добре да сме сигурни, че това няма да са децата ни", коментира Плевнелиев.

Затова, според него, днес е особено важно на всички равнища в Европа да доминира културата на стабилността и на отговорността.

Според президента гражданите считат, че липсва лидерство и способност за действие, а ЕС се губи в бюрократични детайли и не работи достатъчно по съществените въпроси като заетостта, конкурентоспособността, образованието и иновациите. Българският държавен глава изрази убедеността си, че до позитивни резултати ще доведат целенасочени програми в подкрепа на малките и средните предприятия, засилване на връзките между университетите и бизнеса, образователни и административни реформи, съчетани с решенията на електронното управление, инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?