“Роснефт” откупи дела си от “Юкос”

“Роснефт” откупи дела си от “Юкос”

На първия аукцион по разпродажбата на имущенство на “Юкос” във връзка с банкрута на петролната компания, собственост на Михаил Ходорковски, лотът, съдържащ 9,4 процента от акциите на “Роснефт” и 12 полици за дългове на “Юганскнефтегаз” в размер на 3,6 млрд. рубли, бе придобит от "РН-Развитие", изцяло собственост на самата “Роснефт”, предаде РИА Новости във вторник.

Сделката е за 198,1 млрд. рубли или 7,6 млрд. долара. Надпреварата тръгна от 195,5 млрд. рубли и приключи след десет стъпки на наддаване между “РН-Развитие” и "Самотлорнефтегаз", която дъщерна на обединението Тюменска нефтена компания-Бритиш петролеум (ТНК-БП).

Резултатите на търга бяха признати от комисията от петима представители на организатора на продажбата - Руския фонд за федерално имущество, оглавявана от началника на управлението за продажба на конфискувано имущество Юрий Савин, който ръководеше и търга за основния актив на компанията – добивното предприятие “Юганскнефтегаз”, в края на 2004 г. Тогава той бе спечелен от "Байкалфинансгруп", която по-късно прехвърли “Юганск” на “Роснефт”..

Представители на втората по големина руска петролна компания заявиха, че възвърнатите акции на "Роснефт" може да бъдат използвани за обмен на профилирани активи в Русия или зад  граница. За покупката на пакета в първия лот за разпродажбата на “Юкос” контролираната от Кремъл компания  е привлякла рекорден кредит от  22 млрд. долара.

“От пепелта на “Юкос”  се ражда нов руски нефтен гигант”, коментира “Ню Йорк Таймс”, припомняйки как придобивайки “Юганск” с помощта на Кремъл “Роснефт” се е превърнала от забутана държавна нефтена компания в енергиен гигант. Изданието посочва, че това е новата крачка на Путин да постави под държавен контрол енергийните ресурси на Русия. Акцентира се и върху стартовата цена на пакета в първия търг, която според вестника е явно занижена, защото обявените начални 7,5 млрд. долара представляват 12 на сто от борсовата стойност на акциите.

Тим Осборн, директор на Груп Менатеп, която притежава болшинството акции на “Юкос”, обяви в интервю за “Индипендънт”, че компанията му смята да съди победителя в търговете по разпродажбата на “Юкос”.

Швейцарското издание “Ле Темпс” посочва, че за да се придаде легитимност на критикуваните търгове, Бритиш Петролеум е проявила интерес, като в замяна е възможно Кремъл да е обещал на британската компания по-бързо разрешаване на проблемите с Ковинктинското находище. То е ключов проект на ТНК-БП  в Източен Сибир, който  Министерството на природните ресурси заплашва да замрази през май заради неспазване на квотите за добив.

Добивайки подобна легитимност процедурите  за разпродажбата на “Юкос” стават арена за настъпление на “Роснефт” и “Газпром”.

За газовия монополист се очаква, че играе в следващия търг за имущество на “Юкос”, включващо 20 процента от ”Газпромнефт” (някогашната “Сибнефт”, купена от “Газпром”), газовото предприятие "Арктикгаз", "Уренгойл" и акциите на още 16 малки компании.

В отделен лот ще бъдат пуснати  акциите на седем научно-технически предприятия на “Юкос”.

Изданието “Ханделсблат” отбелязва, че ако остатъците от “Юкос” бъдат поделени от “Газпром” и “Роснефт”, това ще е значителна крачка в консолидацията на руската нефтена промишленост. Под въпрос е обаче дали прокремълските концерни ще могат да добират и продават така ефективно нефтените и газовите  богатства на страната, така както правят това частните конкуренти, които все още са останали в Русия,пише изданието.

Преди седем години ролята на държавата в нефтения сектор съставляваше 7процента, сега тя надхвърля 25 на сто, но колкото по-голяма част от промишлеността отива в ръцете на Кремъл, толкова по-бавно растат обемите на нефтодобива, пише “Ханделсблат”. Докато увеличението през 2005 г.  е било 2,7 на сто, през 2006 г. то е намаляло на 2,2%.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?