"Роснефт" пресече пътя на "Газпром" за газа в Източен Сибир

"Роснефт" пресече пътя на "Газпром" за газа в Източен Сибир

Руската "Роснефт" и китайската "Чайна Нешънъл Петролеум Компорейшън" (China National Petroleum Corporation – CNPC), се договориха за съвместно търсене и добив на природен газ от находище в Източен Сибир, пише руското издание "Ведомости" в понеделник. Шефовете на компаниите Игор Сечин и Чжоу Цзипин са подписали меморандум за създаване на общо дружество за целта, в което "Роснефт" ще държи 51 процента, а останалите ще са на CNPC.

 

В момента руски газ не се доставя в Китай, след като от десет години "Газпром" не може да се договори за цената, и за Китай е естествено да търси по-сговорчив партньор, който в случая е "Роснефт", коментира сделката директорът на анализаторската компания "Ийст Юръпиън Газ Аналисиз" Михаил Карчьомкин.

 

За разлика от "Газпром", "Роснифт" има самостоятелността и гъвкавостта да взема решение, посочва Карчьомкин. Той допълва, че ако "Роснефт" постигне успех в това начинание, Китай може да стане плацдарм за завоюване на пазара на Азиатско-тихоокеанския регион през Япония, Южна Корея и Индия.

 

Директорът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов посочва, че за китайците, освен цената, много важно е било дяловото участие в добива, срещу което "Газпром" винаги е бил против, но "Роснефт" е готова да пусне CNPC в експлоатацията на находища. По същия начин постъпи "Новатек", когато се съгласи да продаде на китайската компания 10 процента от находището "Ямал".

 

Въпреки това "Роснефт" няма да може да изнася газ самостоятелно в Китай, тъй като свободният експорт е разрешен само при втечнения природен газ, за тръбопроводния монополът се държи от "Газпром", пише изданието. Експерти припомнят, че доставките на газ от Източен Сибир са целесъобразни само чрез тръбопроводи. Според тях е възможно "Роснефт" да поиска права за износ по газопровод само за Китай, но прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че либеларизацията при износа на тръбопроводен газ засега не се обсъжда.

Споделяне

Още от Бизнес