Розово слонче е било заснето в Ботсвана

Розово слонче е било заснето в Ботсвана
Розово слонче е било заснето в Ботсвана, предаде ББС. Бебето слон е всъщност албинос, но при слоновете екземплярите албиноси не са бели, а с розова окраска. Явлението е много рядко при африканските слонове.

Майк Холдинг, който забелязал слончето, докато снимал за специализирана програма на ББС разказва: "Видяхме бебето слон само за няколко минути, докато стадото преминаваше през реката. Това беше много вълнуващ момент за всички в лагера. Ние всички знаехме, че това е много рядка гледка и не вярвахме на очите си".

Учените смятат, че малкото няма да оцелее дълго, защото силното слънце може да му причини ослепяване и кожни проблеми.

"Какво ще се случи с това слонче-албинос остава мистерия", коментира екологът д-р Майк Чейс. Той обаче допълва, че все пак слончето има шансове да оцелее, тъй като е забелязано при делтата на река Окаванго, където може да намери убежище под сянката на големите дървета и да покрие кожата си с лепкава кал, за да се предпази от слънцето.

Учените, които изучават слоновете в района от десет години, коментират, че това е първият документиран случай на слонче-албинос в северна Ботсвана.

Споделяне

Още от Свят