РПУ в АЕЦ "Козлодуй" ще пази централата

Единственото Районно полическо управление на площадката на промишлен обект у нас се открива в сряда в АЕЦ "Козлодуй". Министърът на вътрешните работи Георги Петканов ще пререже лентата на новосформираното щатно комплектовано РПУ в атомната централа, съобщиха от РДВР-Враца.

Преструктурирането на сектора за физическа охрана на централата в управление се налага, защото АЕЦ е стратегически обект номер 1 на България, който може да се пази само от служители на вътрешното министерство, обясни директорът на регионалната дирекция на МВР във Враца полк. Иван Сълов. Разкриването на РПУ вътре в централата се налага и заради усложнената международна обстановка след терористичните актове в САЩ на 11 септември 2002 г., допълни шефът на РДВР-Враца.

Според полк. Сълов така ще се подобри работата на сектора за охрана, като в новата структура вече ще има всички отдели и служби, които се изискват за РПУ. За да влязат в случай на нужда на територията на централата, досега на полицейските експерти от РПУ-Козлодуй са им били нужни по 1-2 часа за оформяне на документите за достъп до зоната. Сега те ще работят на място и така ще могат да реагират по-бързо и ефективно на възникналите произшествия, допълни полковик Сълов.

Новото РПУ е оборудвано с всички съвременни технически средства. Засега не се предвижда разширяване на щатния списък, наличните кадри ще оптимизират работата си, за да могат да поемат и нови задължения. След време ще бъдат разкрити още 7-8 офицерски щатни бройки, каза още полк. Сълов.

За временно изпълняващ длъжността началник на РПУ-АЕЦ"Козлодуй" е назначен майор Тони Костадинов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?