Рухнал шосеен мост затвори Транссибирската жп линия в Русия

Рухнал шосеен мост затвори Транссибирската жп линия в Русия

Шосеен надлез на Транссибирската железопътна линия в Русия рухна заедно с минаващия по него камион секунди след като отдолу преминал влак, предаде Асошиейтед прес.

Шофьорът на камиона е ранен и е настанен в болница.

Това е станало в град Свободни в далекоизточната Амурска област на Руската федерация, недалеч от границата с Китай.

Спряно е движението по част от 7000-километровата железопътна линия - най-дългата в света, свързваща Москва с Владивосток на брега на Тихия океан.

Една от версиите за рухването на моста е, че теглото на преминаващия по него камион заедно с товара му е превишавало допустимите 44 тона.

 

ТАСС цитира експерт по обследване на мостове, според когото рухналото съоръжение отдавна е било в много лошо състояние, за което свидетелства видната с просто око корозия по носещите елементи на конструкцията. Освен това през 2013 година е била въведено ограничение на скоростта за преминеване по моста, което обикновено се прави при влошени характеристики на съоръжението.

 

Друга версия гласи, че мостът не е издържал на вибрациите, предизвикани от преминалата секунди преди срутването му тежко натоварена железопътна композиция. Построеният още по съветско време мост не е проектиран за такова натоварване.

 

Около 150 души участват в започналия демонтаж на повредената конструкция, за да бъде освободено движението по железопътната линия.

Споделяне

Още от Свят