Румъния изостава спрямо останалите кандидати за членство

Европейски парламентаристи ще поискат суспендиране на преговорите по присъединяване на Румъния към Европейския съюз, ако румънското правителство не реши проблема с изоставените деца. Това съобщи от Брюксел кореспондентът на румънската агенция Медиафакс.

Според проектодоклад на комисията по външна политика в Европейския парламент проблемът с изоставените деца в Румъния е далеч от разрешаването си, въпреки обещанията на румънските власти. Този доклад ще бъде публикуван следващия месец.

В документа се посочва още, че Румъния се намира далеч след останалите страни-кандидатки за членство в ЕС и това забавяне се увеличава с всеки изминал ден. Европейските парламентаристи предупреждават също, че държавният бюджет за 2001 г., одобрен от правителството миналия месец, се базира на "твърде оптимистични" предвиждания, които могат да навредят на макроикономическата стабилност на Румъния, отбелязва Медиафакс.

Същият доклад посочва, че мерките срещу корупцията все още се очакват, а Румъния рискува да загуби 100 милиона евро помощ от ЕС, заради неспособността си да използва ефикасно тези средства.

Същевременно председателят на комисията по външна политика в Европейския парламент Елмар Брок заявил, че засега докладът отразява само позицията на специалния докладчик пред европарламента за Румъния - баронеса Емма Никълсън. По думите на Брок, ако фактите, представени от Емма Никълсън са верни, съществуват причини да се поиска суспендиране на преговорите по присъединяване на Румъния към ЕС.

Според председателя на горната камара на румънския парламент Николае Вакарою, цитиран от Медиафакс, "липсват основания" за този проектодоклад на европейските парламентаристи. Вакарою израза надежда, че докладът за Румъния, който ще бъде представен следващия месец в европейския парламент, "ще има друга форма".

Споделяне

Още от Европа