Румъния влиза в търсенето на газ в българския "Хан Аспарух"

Румъния влиза в търсенето на газ в българския "Хан Аспарух"

Румъния влиза в търсенето на газ в българския блок "Хан Аспарух" стана ясно в сряда. До развръзката се стигна след като австрийско-румънската компания "ОМВ Петром" съобщи, че е закупила акциите на "ОМВ Офшор България", която досега държи 42.86% от "Хан Аспарух". На практика, в следствие от сделката Румъния влиза в собствеността на българския блок, защото северната ни съседка е миноритарен собственик в "ОМВ Петром".

След като през юни тази година испанската компания "Репсол" се оттегли от проучванията в блока "Хан Аспарух", българските регулатори одобриха нейният дял от 30% да бъде поделен между останалите двама партньори - "Тотал" и "ОМВ Офшор България". Сега след приключването на сделката, румънската "ОМВ Петром" вече държи 42.86% дял, а френската "Тотал" - 57.14%.

"Това придобиване е важна стъпка в стратегията ни за разширяване на дейностите ни по проучване и добив в региона. ОМВ работи в Черно море повече от четири десетилетия като оператор и е натрупала ценен опит в дълбоководните дейности в съседния блок "Нептун" в Румъния", посочва Петер Цайлингер, член на изпълнителния борд на "ОМВ Петром" в съобщение до медиите.

Реално, "ОМВ Петром" работи по търсенето на нефт и газ в "Нептун" заедно с американската "Ексон Мобил". Компанията също така добива нефт и газ в блока "Истрия" - плитките води, като произведеното количество там покрива около 17% от потреблението в Румъния.

Както Mediapool писа на 7 ноември 2018 г. консорциумът между френската "Тотал", австрийската "ОМВ" и испанската "Репсол" обяви, че започва да прави трети сондаж на територията на потенциалното находище на нефт и газ в блока Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Сондажът бе наречен "Мелник-1" и се извърши в изключителната икономическа зона на България в Черно море на приблизително 107 км източно от Варна и 153 км от Бургас.

"След приключването на първите два проучвателни сондажа – "Полшков-1" и "Рубин-1", третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на Блок "Хан Аспарух", коментира тогава в корпоративното съобщение Кевин Ханафорд, управител на консорциума.

"Тотал Е&П България" получи през март 2018 г. от правителството нови две години за търсенето на нефт и газ в дълбоките води на Черно море край Варна в блока "Хан Аспарух". Реално това бе второто удължаване на сключения през август 2012 г. договор, по който обединението плати на правителството 40 млн. евро бонус за полученото петгодишно разрешително за търсене на енергийни ресурси. Първото бе през септември 2017 г. и само за четири месеца и половина.

"Тотал Е&П България", в която тогава "Тотал" държеше 40 процента, а ОМВ и "Репсол" – по 30%, се ангажира да вложи около 1 млрд. лв. в изследователските дейности и досега е извършила два сондажа в терена.

Споделяне

Още от Бизнес