Румънски коментар: За разлика от нас България печели малки, но важни победи

"Малка, но важна победа за България. Ще остане ли Румъния единствената изоставаща?", пише румънският информационен сайт "Зиаре" по повод решението на световния производител на безалкохолни напитки Кока-Кола да премести европейския си административен офис в България.

Румъния и България са смятани за двойката, която винаги е в дъното на опашката в Европа, но нашата страна рискува да остане дори зад южната съседка, която печели малки битки, но с положителни последици в дългосрочен план, коментира "Зиаре", цитирана от БТА.

Сайтът отбелязва, че инвеститорите са станали много по-предпазливи в годините на криза, особено по отношение на Европа, а за страни с нововъзникваща икономика като Румъния и България чуждестранните инвестиции са особено важни за укрепването на икономическия растеж и борбата с безработицата в дългосрочен план.

През 2008 г. Румъния можеше да се похвали с рекордно ниво на инвестициите от 9,5 милиарда евро, докато в България те бяха само 6.68 милиарда евро, но след това за Румъния настъпи период на "свободно падане", като миналата година чуждестранните инвестиции достигнаха едва 1.6 млрд. евро спрямо 1.9 млрд. предишната година.

България обаче успя да преобърне общата тенденция на спад в първата част на световната криза, като инвестициите за 2012 г. се оценяват на 2 млрд. евро спрямо 1.75 млрд. през 2011 г., посочва електронното издание.

Наскоро Кока-Кола Ентърпрайзис, компанията, бутилираща безалкохолни напитки за Белгия, Великобритания, Франция, Монако, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция, обяви, че ще открие в София в началото на лятото административен офис, в който ще работят около 150 служители.

"За икономическата среда в България въздействието на това решение е положително, въпреки че говорим само за дейности от типа бекофис", коментираха за "Зиаре" представители на консултантската компания ПримаИнвест Консултинг.

"Решението ще представлява голям плюс за бизнес инфрструктурата в България на ниво имидж, защото ще създаде капитал на доверие за компаниите и чуждестранните инвеститори, а от друга страна представлява загуба на имиджов капитал за икономическата среда в Румъния", посочват цитираните представители. Те смятат, че властите в Румъния трябва да приемат серия данъчни облекчения и мерки за стимулиране на местния бизнес климат.

Анализирайки някои от основните критерии, релевантни за привличането на инвеститори, Зиаре отбелязва, че "Румъния не се намира в благоприятно положение в сравнение със съседката си на юг от Дунава". Сайтът отбелязва, че България се пресича от пет паневропейски транспортни коридора, а Румъния само от три. В България, която е два пъти по-малка от Румъния, има над 560 км магистрала, а в Румъния едва 530 км.

Относно нивото на данъчното облагане сайтът съпоставя 16-процентния плосък данък върху доходите в Румъния с 10-процентния в България, ДДС от 24 процента в Румъния спрямо 20 процента в България и данъка върху дивидентите от 16 процента в Румъния спрямо 5 процента в България.

В заключение Зиаре отбелязва, че през последните години България е подобрила рейтинга си, докато Румъния е поставена от две от най-важните рейтингови агенции в категорията "junk", в която не се препоръчват инвестиции.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?