Румънското правителство планира намаляване на ДДС за основни храни

Намаляване на Данък добавена стойност от 24 процента на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година, обяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г.

Представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост приветстваха новината, като коментираха, че намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто и намаляване на избягването на данъци.

Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството Ромпан, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто. По думите му цените ще паднат с 15 процента, включително на хляба.

Сорин Миня от работодателската организация Ромалимента също коментира, че намаляването на ДДС от 1 януари 2013 г. ще доведе до намаляване на цените на хранителните продукти с около 15 на сто.

Споделяне

Още от Балкани