Румънците ще плащат повече за гориво, цигари и природен газ

От 1 април румънците ще плащат повече за гориво, газ и цигари, съобщават румънските медии във вторник.

"Евениментул зилей" коментира, че правителството на Виктор Понта изпразва джобовете на румънците на бензиностанциите.

Допълнителният акциз засили напрежението между министерския съвет и президентството, посочва в. "Путеря" и информира, че премиерът е обвинил президента в популизъм и лицемерие, а Бъсеску на свой ред е обвинил Понта в садизъм, защото мярката е неоправдана и средства биха могли да се намерят от държавния бюджет.

От днес, 1 април, румънците ще плащат с 0,41 леи повече за литър гориво, ще купуват пакет цигари с 0,3 до 0,5 леи по-скъпо, а цената на природния газ скача с два процента за битовите потребители.

Според предварителни изчисления допълнителният акциз върху горивата ще донесе в бюджета около 2,5 млрд. леи (едно евро се разменя за 4,45 румънски леи).

Допълнителният акциз от 7 евроцента на литър гориво поставя Румъния на 9-а позиция в топ 10 в ЕС по цена на дизела и на 19-а по цена на бензина.

Натискът от превозвачите в последно време накара правителството все пак да направи крачка назад. Проект за спешно постановление, публикуван вчера на сайта на министерството на финансите, предвижда връщане на 4 от тези 7 евроцента, без ДДС, платени допълнително от професионалните превовазвачи.

"Ромъния либера" припомня, че правителството искаше да въведе допълнителен акциз от 7 евроцента върху горивата от началото на годината, но промяната бе отложена за 1 април.

Мярката предизвика спорове между премиера и президента, като последният отказа в края на миналата година да обнародва бюджета за 2014 г. с увеличен акциз и да подпише меморандума, договорен от правителството с Международния валутен фонд.

По-късно, след различни обсъждани и предоговаряни варианти, премиерът обяви, че отлага мярката с три месеца, а държавният глава се съгласи да приеме бюджета при тези условия. Бъсеску прие в началото на март и меморандума с МВФ.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?