Румен Георгиев: Новият НПК създава сериозни проблеми

Новият Наказателно-процесуален кодекс (НПК) създава сериозни проблеми. Това заяви във вторник зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Румен Георгиев, който е и председател на Камарата на следователите в България. Той взе участие в семинар за съдебната власт и противодействието на престъпността и корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Според Георгиев от новия НПК били доволни "около десет души". “Дознателите не са доволни от новото си положение, защото върху тях пада цялата разследвана престъпност. Те трябва да дават по няколко 24-часови дежурства и да оглеждат всичко - от убийство, през счупен прозорец, до произшествие, свързано с обида на полицай”, посочи Георгиев.

Според зам.-директора на националното следствие законодателят бил записал “уникалната” разпоредба в НПК за слагане на срокове за събирането на доказателства при разследванията. Румен Георгиев бе категоричен, че никоя държава не се отказва сама да разследва престъпление след някакъв срок.

Следствието в момента също е в много притеснено състояние, заяви още заместник-директорът на НСлС.

Споделяне

Още от България