Русия доставя оръжия на Сирия съгласно договори от съветско време

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва доставя оръжия на Сирия съгласно договори от съветско време, и настоя, че доставките са с отбранителна цел, а не за да подкрепят президента Башар Асад, съобщи Ройтерсв понеделник.

"Що се отнася до руско-сирийското военно-техническо сътрудничество, то винаги е било насочено към укрепване на отбранителните способности на Сирия пред лицето на възможна външна заплаха, а не към поддържане на Башар Асад или когото и да било друг", заяви Лавров.

Той каза в интервю за египетския вестник "Ал Ахрам", че оръжията, които Русия изпраща на Сирия съгласно договори от съветско време, не нарушават международното право. По думите му основната част от оръжията е била доставена още по времето на Съветския съюз, а в момента доставките са свързани главно с изпълнението на поети ангажименти за снабдяване със средства за противовъздушна отбрана.

Лавров каза, че Русия не подкрепя никоя фракция в сирийския конфликт и обвини чужди сили, че въоръжават опозицията, опитваща се да свали правителството, като по този начин нарушават международното право.

Споделяне

Още от Свят