Русия и ЕС са в най-лошите си отношения след студената война

Русия и ЕС са в най-лошите си отношения след студената война

Европейският съюз и Русия се намират в най-лошите си отношения от времето на студената война. Такава оценка даде европейският комисар по търговията Питър Манделсън на конференция в Болоня, предаде в петък ББС. Манделсън е определил равнището на взаимното недоверие като много високо.

“Едната страна подозира другата в двойни стандарти. И едната, и другата се обвиняват взаимно в използването на енергийните проблеми като политически инструменти. И ЕС, и Русия смятат, че не получават доверието и доброжелателното отношение, което заслужават”, заяви представителят на Еврокомисията.

На думите на Манделсън нямаше реакция от страна на руските външнополитически институции, макар че тезисите от изказването на еврокомисаря бяха разпространени доста преди конференцията.

Манделсън заяви в Болоня още, че единственият път за развитие на Русия са реформите в посока на утвърждаването на закона, откритостта и безпристрастността. Той отново повтори призива на ЕС Русия да отвори пазарите си за чуждите компании и повтори, че на света са му нужни глобални правила на енергийния пазар.  

И Европа, и Русия, по думите му, ще спечелят от деполитизацията на този въпрос. Европейците ще спрат да се притесняват за стабилността на доставките, а инфраструктурата на руската енергетика ще получи необходимите инвестиции.

“Ние сме длъжни да обясняваме, че върховенството на закона трябва да е главната цел на Русия, ако тя не иска да падне в капана на заблудата, че е най-могъщата петролна държава”, каза Манделсън.

“Впрочем, струва си и европейците да обърнат внимание на своите подходи. Не бива ЕС на всяка крачка да създава впечатлението, че с все сила се стреми да се спаси от руската енергийна зависимост. Европейците трябва да открият пазарите си за руските инвестиции”, каза още Манделсън, визирайки амбициите на “Газпром” да излезе на пазара на газ в западните страни.

Според еврокомисаря Русия трябва да бъде по-силно ангажирана в международните търговски структури, за да помогне на диверсификацията на икономиката си, все още зависима от енергийния сектор. “Русия трябва да е в СТО и нашият дълг е да помогнем за влизането ѝ там. Аз съм разочарован от двустранните разногласия по ред въпроси”, добави Манделсън.

Подписването на ново търговско споразумение между Москва и Брюксел в края на миналата година беше отложено заради ветото, наложено от една от новите членки на ЕС – Полша, напомня ББС. Така Варшава протестира на наложената ѝ забрана за доставки на полско месо в Русия. Засега забраната не е отменена, макар че представители на Русия, Полша и ЕС да уверяват, че тече процес на изглаждане на разногласията.

Манделсън заяви още, че разбира причината за популярността на президента Путин в Русия. Според него обаче стабилността на руската политика не може да бъде единствената гаранция за развитието на страната. “Русия успя да установи ред, но това не бе изцяло за сметка на установяването на властта на закона. В наши дни основната характеристика на страна с потенциал като Русия, не може да бъде централизирана държава с политически контрол и икономика, поддържана от доходите от енергоресурси”, завърши Манделсън, цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?