Русия излезе от договора за съкращаване на въоръженията

Русия излезе от договора за съкращаване на въоръженията

Руският парламент наложи мораториум върху действието на територията на Русия на Договора за съкращаване на обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Законът, внесен от президента Владимир Путин, бе подкрепен от всичките 418 присъствали на заседанието депутати.

В последно време ДОВСЕ е сред основните спорни теми между Москва и Запада.

Мотивите за мораториума са, че договорът “вече не отговаря на интересите на Русия в областта на сигурността” в контекста на разширяването на НАТО и други фактори в Европа, предаде ББС.

Гласуването в парламента става, след като през юли президентът Путин подписа указ за суспендиране на ДОВСЕ.

ДОВСЕ е едно от най-важните споразумения за контрол върху въоръжаването от годините на Студената война.

Той поставя стриктни ограничения върху конвенционалните оръжия – бойни танкове, бойни самолети, тежка артилерия, които членовете на Варшавския договор и НАТО могат да разполагат на европейската територия, простираща се от атлантическия бряг до Урал.

След падането на комунизма, договорът бе ревизиран през 1999 г., отчасти, за да отговори на притесненията на Русия. Същата година Москва ратифицира ревизирания вариант, но НАТО не направи това.

Настояването на страните от НАТО е първо Русия да изтегли войските си от Грузия и Молдова. Москва обаче твърди, че двата въпроса не са свързани.

Суспендирането на договора за обикновените въоръжения няма да е непоправима загуба за Русия, каза началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Юрий Балуевски. Русия има достатъчен арсенал от сили и средства, за да гарантира националната си сигурност, европейските държави ще са тези, които ще пострадат от разпадането на договора, допълни той.

Шефът на външната комисия Константин Косачов заяви, че решението на Русия не е необратимо и няма агресивен характер. Русия ще се върне в договора, ако западните ѝ партньори изпълнят всички изисквания, каза зам.-външният министър Сергей Кисляк.    

Ген. Юрий Балуевски заяви, че Москва засега не планира да излезе от Договора за ракетите със среден и малък обсег, който е безсрочен и засяга само две държави - САЩ и Русия.

Кремъл освен това се съпротивлява мощно срещу плановете на САЩ за разполагане на елементи от противоракетния европейски щит в Полша и Чехия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?