Русия извърши тест на балистична ядрена ракета

Русия извърши тест на балистична ядрена ракета

В разгара на украинската криза Русия съобщи, че успешно е извършила пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Това се случило в момент на високо напрежение в международните отношения покрай руската инвазия на Кримския полуостров.

Източник на "Ройтерс" от американската администрация съобщава, че САЩ са били уведомени предварително за изпитанието от вторник съгласно договорите между двете държави. Уведомлението е дошло преди да започне руската военна интервенция в Крим.

Стратегическите ракетни войски са изстреляли РС-12М "Топол" от "Капустин Яр" в района на Астрахан на около 450 км от границата с Украйна. На борда е имало имитация на бойна глава, а ракетата е поразила целта си на полигон "Сари-Шаган" в Казахстан, обясни Игор Егоров, говорител на министерството на отбраната, цитиран от агенция РИА "Новости".

"Целта на изстрелването бе изпробване на перспективно бойно оборудване на междуконтинентални балистични ракети", се казва още в официалното съобщение.

 "Ройтерс" припомня, че САЩ и Русия са подписали през 2010 година пакет от договори, които ограничават броя на междуконтиненталните балистични ракети. Москва изпраща сигнали, че е готова на още съкращения, докато модернизира ядрения си арсенал.

Дългата 20 метра РС-12 "Топол", известна в НАТО като СС-25 ”Сикъл”, е въведена на въоръжение през 1985 година. Тя е способна да пренася ядрена бойна глава и е с обсег от 10 500 километра.

Споделяне

Още от Свят