Холанският премиер след разширяването на черния списък на Канада:

Русия може да избегне нови санкции, ако спре оръжията за сепаратистите в Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС

Русия може да избегне новите санкции на ЕС, ако престане да въоръжава сепаратистките бунтовници в Украйна, заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс в петък. Предишния ден Канада разшири списъка със санкции, под които сега попадат руски компании като "Газпромбанк", "Роснефт", военния концерн "Калашников", "Внешикономбанк", "Новатек", "Алмаз-Антей", "Уралвагонзавод" и др. Сред потърпевшите е и премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай, който няма да има достъп до сметките си в канадски банки.

 

"Всичко сочи, че Москва продължава да въоръжава сепаратистите", каза Рюте в парламента. "Има лесен изход за Русия - да се разграничи от сепаратистите и да спре да ги въоръжава", заяви министър-председателят на Холандия.

 

Той добави, че неговата страна ще подкрепи налагането на обсъжданите от Европейския съюз нови санкции срещу Русия и ако се докаже, че тя стои зад свалянето на самолета над Източна Украйна, в който загинаха 298 души, 194-ма от тях холандци.

 

Смята се, че холандският премиер има ключова роля в изготвянето на отговора на ЕС на свалянето на малайзийския самолет миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

 

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз поискаха в петък от Европейската комисия да подготви правната база за секторни санкции на Русия, но все още няма съгласие за налагането им, посочва агенцията, позовавайки се на дипломати.

 

ЕК ще състави юридически документ, който да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови пазари, до оръжейни и енергийни технологии.

 

Следващата седмица ще има нови обсъждания по въпроса за предложените секторни санкции, посочиха цитираните европейски дипломати.

 

Нова среща на постоянните представители на 28-те е планирана за вторник, съобщи говорителката на ЕК Мая Кочиянчич, цитирана от Франс прес.

 

Според европейски дипломатически източник обаче заседанието може да бъде изтеглено с един ден и да се състои в понеделник. Попитана за евентуалното свикване на извънредна среща на високо равнище на ЕС за налагане на икономически санкции на Русия, Кочиянчич подчерта, че за това е необходимо решение на политическо равнище.

 

Най-високопоставеният американски генерал пък коментира, че изглежда руските военни участват с неохота в украинския конфликт.

 

"Мисля, че руските военни и техните лидери, които познавам, вероятно участват без особено желание в подобен тип военни действия", каза пред участниците в конференция по сигурността в Аспен, щата Колорадо, генерал Мартин Демпси - председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че в този конфликт Русия използва както конвенционални сили край украинската граница, така и свои протежета сепаратисти вътре в

страната.

 

Според сведения на Държавния департамент на САЩ Русия възнамерява да достави на сепаратистите още по-големи и по-мощни ракетни установки тип "Катюша". "Смятам, че това променя ситуацията", каза по този повод Демпси. Така вместо деескалация на конфликта, руският президент Владимир Путин "фактически е взел решение за неговата ескалация", добави генералът.

 

"Най-силно се опасявам от това, че след като този пожар е подпален в изолирана част на Източна Европа, той може да не остане ограничен в Източна Европа. Мисля, че това е голям риск", подчерта Демпси. Той отбеляза по този повод, че е в постоянна връзка със своя руски колега от същия ранг.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?