Русия наложи ново вето над резолюцията на ООН за Сирия

САЩ са прихванали разговори на сирийски военни за атака със зарин

Русия наложи ново вето над резолюцията на ООН за Сирия

Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад, като блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в град Хан Шейхун, предаде Ройтерс. В текста се искаше международно разследване на химическата атака и се отправяше призив към сирийското правителство да съдейства на това разследване.

Това е осмо вето на Русия в Съвета за сигурност по въпроси, свързани със Сирия. Китай, който е налагал вето шест пъти на проекторезолюции за Сирия от началото на гражданската война в страната, този път се въздържа заедно с Етиопия и Казахстан. Десет страни гласуваха в подкрепа на текста, а против него освен Русия гласува и Боливия.

Преди гласуването постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви, че страната му е готова да допусне проверка на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) във военновъздушната база Шайрат, за да се установи дали там се е съхранявал зарин.

По думите му Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило", предаде ТАСС.

"Сирия подчертава готовността си да осигури достъп на мисията до авиобазата Шайрат, за да установи дали там се е съхранявал зарин", подчерта Джафари.

Дипломатът добави, че за достъп до Хан Шейхун експертите от ОЗХО ще имат нужда от гаранции за сигурността си от "Джебхат ан Нусра" и други терористични групировки, които действат в този район, както и от "страните, които им оказват подкрепа".

Междувременно Си Ен Ен съобщи, че американското разузнаване е прихванало разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали атака със зарин в провинцията Идлиб.

Данните били част от огромния масив информаия, събиран от разузнаването в Сирия и Ирак, затова и останали необработени. По тази причина Вашингтон не знаел предварително за използването на химическо оръжие в град Хан Шейхун на 4 април. Въпросните разговори били установени едва след химическата атака в Идлиб, уточнява телевизията, позовавайки се на правителствени източници..

Цитирани от Си Ен Ен американски официални представители заявили, че за тях няма никакво съмнение, че за използването на химическо оръжие носят отговорност сили, подчинени на сирийския президент Башар Асад.

До момента САЩ не са открили в прехванатите от тях данни информация, показваща, че представители на руските въоръжени сили са влизали в каквито и да са комуникации във връзка с атаката в Сирия, допълва БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?