Русия наложи вето на резолюция за Кипър

Русия използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокира резолюция на САЩ и Великобритания за уреждането на сигурността на остров Кипър.

Руският заместник - представител в ООН Генадий Гатилов заяви, че Русия счита за необходимо да се изчакат планираните за 24 април в двете части на Кипър резултати от референдумите за бъдещото устройство на острова преди Съветът за сигурност да бъде в състояние да приеме решение, включително и по разгръщането на острова на нова миротворческа мисия.

Той заяви, че избързването с приемането на резолюцията е било наложено от Вашингтон и Лондон, а тя трябва да бъде приета само след като планът за обединение на Кипър бъде одобрен от кипърските гърци и от кипърските турци. При това положение руската страна нямаше друг избор, но да упражни техническо вето, за да осигури в бъдеще условия за нормална работа, заяви Гатилов.

Проучванията на общественото мнение сочат, че кипърските гърци най-вероятно ще отхвърлят плана, докато кипърските турци вероятно ще го одобрят.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан настоя съветът да приеме резолюцията, която представя плановете за нова мироопазваща операция и оръжейно ембарго.

В края на март той предложи на лидерите на двете части на острова своя финалния план за повторно обединение, след като двете страни не успяха да стигнат до компромис.

Много от членките на Съвета за сигурност поставиха въпроса защо резолюцията се внася за гласуване дни преди референдума и някои се изказаха против натиска върху съвета да действа толкова спешно.

Гласуването беше 14 срещу 1, но руското вето беше достатъчно, за да блокира приемането на резолюцията.

Ферхойген разкритикува лидерите в Никозия

Четвъртък е последният възможен ден за провеждане на кампаниите преди референдума в събота. Ако и двете страни подкрепят плана на Кофи Анан, Кипър ще се присъедини единен към Европейския съюз на 1 май. Ако някоя от двете страни отхвърли плана, членството в ЕС ще е в сила само за кипърските гърци.

По-рано еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви, че правителството в гръцката част на Кипър мами ЕС, че подкрепя повторното обединение, докато в същото време води кампания против него. Ферхойген директно разкритикува гръцкия кипърски лидер Тасос Пападопулос.

Лидерите на кипърските гърци призоваха сънародниците си да гласуват "против", докато кипърските турци призоваха за подкрепа на обединението.

"Аз направих всичко, за да създам условия, които да позволят на кипърските гърци да приемат плана на ООН - очевидно напразно", каза Ферхойген пред Европейския парламент. "Няма по-добър възможен план", добави той и настоя гръцките кипърски лидери да изпълнят своята част от сделката.

В Брюксел освен това смятат, че на кипърските гърци се представя пристрастна информация за мирния план.

"Най-малкото, което можем да очакваме, е честна и балансирана информационна кампания за целите и съдържанието на този план", каза още Ферхойген.

Кипърските гърци не са удовлетворени от окончателния вариант на плана, според който не всички бежанци ще могат да се върнат обратно в домовете си в северната част на Кипър и турски войски ще останат на острова неопределено дълго време.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски окупират северната част в отговор на преврат, осъществен от кипърските гърци.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?