Русия "не спазва условията" на мира с Грузия, но отърва санкции от ПАСЕ

Депутатите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа решиха да не санкционират Русия за неспазването на двете резолюции на ПАСЕ относно руско-грузинския конфликт миналото лято.

Двете резолюции на ПАСЕ, приети през 2008 г. и в началото на 2009 г., призоваваха Русия да уважава териториалната цялост на Грузия и настояваха за достъп на наблюдатели на Европейския съюз в Абхазия и Южна Осетия, както и за свободното движение там на грузинските граждани. Депутати бяха предложили Русия да бъде наказана за неспазването на двете резолюции с лишаване на нейната делегация от правото да гласува решенията на ПАСЕ, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Приетата в четвъртък резолюция с 88 гласа "за" срещу 35 гласа "против", потвърждава правата на руската делегация в парламентарната асамблея. Депутатите от ПАСЕ смятат, че потвърждаването на правата на руската делегация е израз на културата на взаимното уважение и на диалога, която се съблюдава в Съвета на Европа.

"Може би спазването на двете резолюции от страна на Русия не може да стане в кратките срокове, постановени в тях", се отбелязва в приетия текст.

Разочаровани сме от факта, че руското правителство не зачита решенията на асамблеята, но в същото време трябва да държим сметка за особеностите на страната. Не става въпрос да откажем на нашите руски колеги правото да участват, важното е да се преодолеят трудностите, заяви Андреас Грос, докладчик по темата,цитиран от РИА Новости. Обръщайки се към грузинските представители, той каза - "Имате труден съсед, но въпреки всичко той е ваш съсед и трябва да продължите да живеете с него".

Агенцията изброява сред привържениците на санкциите балтийските републики, Полша, Дания, Финландия, България, Румъния, Азербайджан и Испания. Гласовете на делегациите на Великобритания и Украйна били разделени на две.

В същото време външният министър на Франция Бернар Кушнер заяви, че Русия не изпълнява условията на договореното с френско посредничество мирно споразумение, с което бе сложен край на петдневната война миналата година.

Европейски наблюдатели все още нямат достъп до отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия, за да контролират как се спазва примирието от август 2008 г., заяви Кушнер пред московското радио "Ехото на Москва".

"Не, не, не", каза той в отговор на въпрос дали Русия се придържа към т.нар. план Медведев – Саркози, договорен между президентите на Русия и Франция. Кушнер имаше ключова роля в преговорите, довели до край на насилието.

Според доклад на европейски и американски представители, публикуван в сряда, вина за военния конфликт имат и Русия, и Грузия. Грузия военна операция, докато Русия наруши международното право в хода на военните действия, се казва в доклада.

Кушнер е съгласен с мнението, че конфликтът е ескалирал до истинска война. Необходими са наблюдатели и от двете страни на фронтовата линия, за да следят условията на примирието, каза той.

След края на войната Москва призна Южна Осетия и Абхазия като независими държави и разположи свои войски в двата спорни района.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?