Русия няма да се присъедини към Международния наказателен съд

Русия няма да се присъедини към Международния наказателен съд

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че страната му няма да се присъедини към Международния наказателен съд и ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който бе основан този международен съдебен орган, съобщиха световните агенции. В указа Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение.

Москва подписа договора през 2000 г. , но така и не го ратифицира.

МНС е международна наказателна съдебна институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

В изявление на руското външно министерство се казва, че МНС не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие, предаде ТАСС. Изтъква се също "неефективната и едностранчива работа на съда в разглежданите от него дела".

Руското министерство припомня, че за 14 години работа МНС е произнесъл само 4 присъди, а е похарчил над 1 милиард долара.

Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Тя обвинява МНС, че се е фокусирал основно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни, посочва Франс прес.

В края на януари тази година МНС обяви, че започва разследване на руско-грузинската война от 2008 г. Съдът разследва и проевропейския бунт на Майдана в Украйна и конфликта в Източна Украйна, за който Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти. По-рано тази седмица съдът публикува изявление, че смята Русия и Украйна за замесени във въоръжен конфликт и Крим за окупирана територия, припомня ДПА.

Три африкански страни - Гамбия, Република Южна Африка и Бурунди - неотдавна обявиха намерение да се изтеглят от МНС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?