Русия обвини американска агенция, че влияе върху изборите в страната

Русия обвини САЩ, че са се опитали да използват мисията си за подпомагане, за да влияят върху руската политика, ден след като Вашингтон съобщи, че е затворил представителството на  Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) в Москва, съобщи Ройтерс.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич обясни, че характерът на работата на представителството на агенцията в Русия невинаги е отговаряла на обявените от нея цели, а именно да съдейства за развитието на двустранното хуманитарно сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС. Руският представител обвини агенцията, че се е опитала да влияе върху политическите процеси, включително върху резултатите от различни избори и на институции на гражданското общество чрез разпределяне на помощи.

Руското външно министерство каза също, че е обезпокоено от дейността на американската агенция в различни региони като Северен Кавказ, където срещу Москва се води ислямистко въстание, добавя Ройтерс.

За разлика от властите представители на граждански организации в Русия коментираха, че краят на дейността на американската агенция ще застраши свободните и честни избори в страната. Директорката на най-влиятелната неформална група, която следи за честността на изборите в Русия "Голос", Лилия Шибанова нарече закриването на представителството "огромен удар", който никой от гражданското общество в Русия не е очаквал, съобщи ДПА.

Шибанова каза, че организацията ѝ ще потърси финансиране от другаде, но предупреди, че независимото наблюдение на насрочените за 14 октомври в някои региони избори е застрашено. "За толкова кратко време със сигурност няма да успеем да намерим пари", каза тя, коментирайки съобщението на Държавния департамент на САЩ, че по искане на Кремъл закрива дейността на USAID след 20-годишно присъствие в Русия.

ДПА припомня, че "Голос", подобно на други неправителствени сдружения, е от години трън в очите на Кремъл заради разгласяването на нарушения на изборните закони и посочвайки по име провинили се отговорни лица. Контролираните от Кремъл медии дори писаха през ноември миналата година, че "Голос" заради внушителното финансиране от Американската агенция за международно развитие действа в интерес на САЩ и вероятно под ръководството на ЦРУ.

Вчера говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд разкри пред журналисти, че Русия е изпратила миналата седмица писмо, че вече не се нуждае от помощта на Вашингтон. Нюланд не спомена за политически мотиви за закриването, но президентът Владимир Путин отдавна се оплаква, че USAID се опитва да налага американския модел за демокрация и човешки права в страната му.

Нюланд съобщи, че за 20-те години работа в Русия в подкрепа на модернизирането на руското общество и укрепването на партньорството между Русия и САЩ агенцията е похарчила 2,7 милиарда долара. За програмата ѝ за тази година са били планирани 50 милиона долара. Говорителката, която се въздържа да критикува руското решение, подчерта, че въпреки физическото си отсъствие от Русия агенцията ще продължи да подкрепя демокрацията, зачитането на човешките права и развитието на гражданското общество в страната, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?