Русия отново отхвърли резолюция за Косово

Русия отново отхвърли резолюция за Косово

Русия даде ясен сигнал в петък, че новият вариант за резолюция на Съвета за сигурност към ООН относно приемането на независимост за Косово е неприемлив и ще му наложи вето, съобщи ББС. Новият текст на документа омекотява някои от предложенията и дори въвежда фигурата на специален посланик на ООН, който да помага на бежанците след войната. Много от тях са сърби по националност.

Пред ББС руският посланик в ОНН Виталий Чуркин заяви, че отстъпките не променят нищо. Властта в Косово се администрира от ООН от 1999 година, но все още се води като част от Сърбия. Международната организация встъпи в Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, които бяха насочени срещу сръбската армия.

В края на март, специалният посланик на ООН за Косово Марти Ахтисаари предложи план, според който областта трябва да има независим от Сърбия статут, но под международно наблюдение за определен период от време.

Белград отхвърли предложенията, които бяха изключително добре приети от косовските албанци. Русия, която е традиционен съдружник на Сърбия, заплаши, че ще наложи вето на всеки план, който не е одобрен от балканската държава.

Новият текст на проекторезолюцията на Съвета за сигурност беше изготвен от Великобритания и целеше да се хареса на Русия. В него се “настоява”, а не “въвежда” планът на Ахтисаари за наблюдавана от ООН независимост на Косово. Другата промяна е, че се “настоява”, а не “подчертава важността” на това Косово да спазва всички демократични стандарти, въведени от ООН.

Последната новост е въвеждането на задължение за посланика на организацията да подкрепя бежанците, които са напуснали областта преди осем години.

Чуркин коментира желанието на Русия да се проведат още преговори между етническите албанци и сърбите, за да се постигне споразумение между тях. “Представянето на тази нова версия не променя нищо, както се опасявахме преди това”, заяви той.

Споделяне

Още от Балкани