Русия постигна визови облекчения с Германия, Италия и Франция

До един месец Русия ще сключи окончателни споразумения с Германия, Франция и Италия за опростяване на визовия режим за някои категории руски граждани - научни работници, преподаватели, студенти. Те ще могат да получават не еднократни, а многократни визи. Издаването им ще бъде опростено като процедура и ще бъде безплатно.

Това съобщи руският външен министър Игор Иванов, който придружаваше президента Владимир Путин на срещата Русия - Европейски съюз в Рим, а след това и на краткото му посещение във Франция, предаде ИТАР-ТАСС.

Иванов и френският външен министър Доминик дьо Вилпен днес подписаха общо комюнике, в което се казва, че Москва и Париж ще си сътрудничат за установяване в дългосрочна перспектива на безвизов режим между Русия и ЕС. Иванов коментира пред журналисти, че според него съвсем реално е в бъдеще да се пътува без визи от Русия за Европа.

Путин е одобрил идеята на Евросъюза да отвори свое представителство в Северен Кавказ, за да помага за икономическото му възстановяване, съобщи още Иванов. Още не е решено къде точно ще бъде разположено това представителство - в Ингушетия или в Чечения. ЕС иска това да стане в Ингушетия, но Русия предпочита Чечения.

Последната визита на руския президент във Франция бе по повод войната в Ирак, когато Путин зае страната на Франция и Германия в опозиция на САЩ.

Срещата на Ширак и Путин в Елисайския дворец бе във формат "един на един". Те продължиха разговорите си и на деловия обяд, където стана дума и за задълбочаване на търговските връзки между двете страни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?