Русия с интерес да прави оранжерии с български фирми

Мариета Захариева и Виктор Ермаков

Русия е заявила интерес да създава смесени предприятия и оранжерии с български фирми на своя територия, тъй като страда от намален внос на пресни зеленчуци и плодове заради отказа на доставки от Турция и ограниченията пред вноса от Европейския съюз в отговор на наложените от Брюксел на Москва санкции. Това е станало ясно по време на срещата на шефовете на българска и руската агенции за малки и средни предприятия Мариета Захариева и Виктор Ермаков, състояла се в София в рамките на започналото в сряда заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия след петгодишно прекъсване на взаимоотношенията.

Двудневната среща е закрита за журналисти за разлика от заседанията в минали години, когато медиите имаха достъп до участниците в разговорите и можеха да получават информация от първа ръка. Заседанието се председателства от българските министри на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Божидар Лукарски, а от руска страна – от руския първи зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов. В дискусиите се обсъжда и сътрудничеството между двете държави в областта на търговията, туризма и енергетиката.

За разговорите на работната група "Енерегетика" обаче подадената от ресорното ведомство информация е прекалено обща. В съобщението се посочва само, че енергетиката е водеща в двустранните отношения между България и Русия и двете страни са се разбрали да разширят сътрудничеството си в газовия отрасъл. Пред Москва е бил представен за пореден път проектът за строеж на газов хъб "Балкан" край Варна, за който плановете се да получава и руски природен газ. Не се посочва обаче дали Русия се е съгласила да осигури суровина за този газоразпределителен център.

Като договорка в областта на енергетиката е посочена обмяната на опит между преносните оператори на електрическа енергия на двете страни за работа при тежки климатични условия.

Малко по-конкретни са резултатите от срещата между шефовете на агенциите за малки и средни предприятия на двете държави. Виктор Ермаков е казал пред Мариета Захариева, че има много запитвания от руски преработвателни фирми за създаването на оранжерии с български технологии и машини на на руска територия.

Заради проблемите с вноса на пресни плодове и зеленчуци в Русия, в страната е стартирана програма на стойност 170 млрд. рубли за насърчаване на създаването на смесени предприятия в регионите на нейна територия. Финансирането ще бъде частично държавно с цел започване на местно производство, подчерта Ермаков. От България има над 260 малки и средни фирми, които се интересуват от износ на различни стоки за Русия. Над 600 малки и средни руски компании пък търсят партньорства с България, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Ведомството ще проучи възможностите за създаване на българо-руски предприятия, след което ще се организира бизнес делегация за Русия. В рамките на Пловдивския панаир през есента пък руска бизнес делегация ще посети България.

Николай Гусев, първи зам.-генерален директор на Експоцентъра на Москва, е предложила през 2018 г. там да се организира българска национална изложба, в която да бъдат показани български стоки, технологии, малки и средни фирми, туризма и др. В рамките на изложбата да се направи и бизнес форум.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?