Русия се противи на нов ЕС проект за Черноморския регион

Европейската комисия (ЕК) е на път да приеме нова обща европейска политика за търговия и сътрудничество в областта на сигурността в региона на Черно море, съобщава електронното издание EUobserver. Русия, която е основен играч в региона и разполага със значителни военноморски сили на Кримския полуостров, вече се обяви против плановете на ЕС.

Документът на ЕК, наречен “Черноморско взаимодействие”, ще бъде представен пред дипломатите на страните членки в края на април, а се очаква да бъде одобрен по време на срещата на върха през юни. С приемането на България и Румъния в съюза и при настоящото германско председателство на ЕС фокусът на съюза върху Черноморието ще се засили.

Проектодокументът предвижда периодични срещи между външните министри на страните от региона – Румъния, България, Гърция, Русия, Турция, Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан и Молдова с председателството на ЕС, с екипа на външнополитическия шеф на ЕС Хавиер Солана, както и с комисаря по външните отношения на ЕС.

Целта е да бъдат разглеждани нови проекти за доставка на нефт и газ от Каспийския басейн, за успокояване на сепаратистки тенденции, прекратяването на нелегалната имиграция и контрабандата, подпомагане на неправителствените организации, борба с екопрестъпленията и изграждане на нови транспортни връзки.

Регионът е важна транзитна зона за суровини от Каспийския басейн, каза представител на ЕС. Той допълни, че ЕС няма да се опитва да замести съществуващите формати за решаване на т.нар. замразени конфликти, но се надява на по-добро разбирателство между страните от региона.

Черноморският регион е наситен с подклаждани от Москва сепаратистки конфликти: Абхазия и Южна Осетия в Грузия, Нагорни Карабах в Азебрайджан и Приднестровието в Молдова. Сепаратистките проблеми в Грузия са съпроводени с редовни престрелки, а из целя Южен Кавказ процъфтява оръжейната търговия и разпространението на оръжие.

Молдова и Грузия обвиняват открито Русия, че подпомага сепаратистките режими в отцепническите райони, които са смятани за рай за всякаква контрабанда към Европа – на оръжие, дрога и други стоки, както и за фалшифициране на валута и нелегална имиграция.

Стремежът на Грузия да се присъедини към НАТО през 2009 г. влоши допълнително отношенията ѝ с Русия.

Новият политически клуб няма да има собствена сграда или секретариат. Основната му цел ще е да ускорява постигането на политическо съгласие за действия, които ще бъдат изпълнявани впоследствие през съществуващите институции като Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), но с финансовата подкрепа на фонд на ЕС.

Новата политика на ЕС в тази сфера все още е в процес на изясняване, но междувременно изплуваха някои противоречия. Полша например иска да привлече нерегионален играч като Беларус към министерските срещи, като отреди на Русия второстепенна роля при определянето правилата на обсъжданите теми, докато Румъния разглежда Русия като “равноправен партньор”.

Ние искаме да Русия да бъде включена, но това е нещо различно от Северното направление, казва официален представител на ЕС, имайки предвид Балтийския форум, където Брюксел е на равна нога с Москва.

“Черноморското взаимодействие е инициатива на ЕС и Русия ще играе различна роля”, допълни дипломатът.

Кремъл обаче не е склонен Русия да заеме отреденото ѝ задно място в новата инициатива на ЕС, обхващаща чувствителни за нея територии от т.нар. “близка чужбина”. Руски дипломати предупредиха, че Черноморският проект ще се провали, ако на Русия не бъде дадена по- решаваща роля.

Ние не искаме да видим как тази това се превръща в доминирана от ЕС инициатива, заяви руският посланик в Брюксел Владимир Чизов  пред EUobserver миналата седмица. Той допълни, че трябва да се помни Северното направление - проект, който е стартирал като доминиран от ЕС, но не е сработил, след което е направена нова конфигурация на четиристранен принцип между ЕС, Русия, Норвегия и Исландия и сега всичко е наред.

Посланикът допълва, че е разбираемо, че ролята на Черно море за ЕС нараства с членството на България и Румъния в съюза, но тъй като и двете страни участват в ОЧИС и в Черноморския форум, няма нужда от допълнителна структура.

Споделяне

Още от Европа