Русия ще позволи на Ексон Мобил да влезе в Юкос

Руски официални лица бяха категорични, че правителството ще позволи на чужди компании да купят част от акциите на петролния гигант Юкос, съобщава Би Би Си. Заместник-министърът на икономиката Андрей Шаронов смята, че трябва да се насърчи участието на чуждестранни компании в руски дружества.

Напоследък се появяваха спекулации, че Ексон Мобил иска да купи дял от Юкос. Руската компания в момента е в процес на сливане със Сибнефт, като обединението ще създаде четвъртата по големина петролодобивна компания в света.

Шаронов, който е една от ключовите фигури в руската икономическа политика, ясно е демонстрирал, че правителството е за прпивличането на Ексон Мобил.

Според него предстоящата сделка ще бъде добър пример за корпоративно поведение на руския пазар. Шаронов приема, че скандалите с предприетото разследване срещу шефа на Юкос Михаил Ходорковски са навредили на имиджа на Русия.

Ходорковски е финансирал опозиционната либерална партия "Яблоко" на Григорий Явлински. Днес руските прокурори разшириха кампанията срещу Юкос, като започнаха разследване на партията. Полицията претърси канцелариите на Агенцията за стратегически връзки, даваща политически консултации, която съветва партията Яблоко в предизборната ѝ кампания за парламентарните избори през декември.

Явлински, обвини полицията, че е иззела документи и компютърни дискове с важна информация за предизборната ѝ кампанията. От канцеларията на върховния прокурор в Москва съобщаха, че всеки материал, отнасящ се до изборите, ще бъде върнат незабавно на партията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?