Русия ще се “върне в България”

Един от най-важните приоритети на Русия е да се “върне” в България, заяви във вторник  председателят на групата за приятелство с България в Държавната дума - Евгений Фьодоров при посещението си в Плевен, предаде БТА. Депутатът е начело на руска парламентарна делегация, която е на тридневно официално посещение у нас.           

Фьодоров изтъкна, че Русия променя инвестиционната си политика и ще прави все по-мащабни инвестиции в България. Гостът посочи сред водещите проекти модернизацията на АЕЦ “Козлодуй”, строителството на АЕЦ “Белене” и енергийните проекти за пренос на нефт и газ.

Русия ще направи всичко възможно за подобряване на транспортните коридори между двете държави, обеща още депутатът.

Освен за икономическите връзки, той говори и за “силните духовни контакти между българи и руснаци”, поради което те се чувстват в България спокойно и добре.

През миналата година броят на руските туристи в България се е повишил с 23 на сто, а за тази - с 25 на сто, отчете Фьодоров.            

В сряда руската делегация ще се срещне с председателя на парламента Георги Пирински, а преди това ще разтоваря с Комисията по икономическа политика в Народното събрание. 

В Плевен московските гости бяха приети от областния управител Цветко Цветков. Преди ден те се срещнаха с премиера Сергей Станишев, който се изказа за интензивен политически диалог с Русия.

Двете страни имат споразумение, съгласно което 2008 ще бъде обявена на “Година на Русия в България”, а 2009 – съответно за “Година на България в Русия”.

Споделяне

Още от България