mediapool.bg Ти си това, което четеш

Русия стоварва 2500 военни в Крим в рамките на големи маневри

14:02 | 20 март 2017 | 10 коментара

Учения с участието на три съединения от руските въздушно-десантни войски (ВДВ), на Черноморския флот (ЧФ) и на въздушно-космическите сили (ВКС) започнаха в Крим на полигона Опук, предаде ТАСС в понеделник, цитирайки командващия на ВДВ генерал Андрей Сердюков, който ръководи маневрите.

"За първи път в историята на руската армия в рамките на учения на ВДВ едновременно три наши съединения бяха вдигнати по тревога и бяха частично прехвърлени в Крим с редовното въоръжение и техника. В маневрите на полигона Опук участват над 2500 десантчици и около 600 единици бойна техника", добави той.

Според него войските са били прехвърлени от местата на постоянна дислокация в района на ученията в течение на изминалата седмица по комбинирани начини - с автомобилен, железопътен, въздушен и морски транспорт. Генералът отбеляза, че на участващите в ученията предстои да отработят действия "в състава на групировка на войските за бързо реагиране против незаконни въоръжени формирования и редовни войски на условен противник".

Той поясни, че актуалността на ученията в такъв формат на непознат за ВДВ полигон в Крим е обусловена от "нарасналата терористична заплаха, а също и от широкия спектър на използване на ВДВ като войски за бързо реагиране с цел разрешаване на кризисни ситуации в различни райони на света".

Още от Свят

Посещението на президента Радев в Русия е: