Външният министър Даниел Митов пред ТАСС:

Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България в НАТО

Даниел Митов

"За да се подобрява сътрудничеството между Русия и България, освен чисто икономически причини, трябва да има и уважаване на националните интереси на двете държави и признаване на равноправния им статут в международните дела. А това значи, че Русия трябва да уважава ценностите и политиката на България във връзка с членството ѝ в евроатлантическите структури". Това заявява министърът на външните
работи Даниел Митов в интервю за руската агенция ТАСС, дадено пред нейния кореспондент в София.

Попитан какво преобладава в двустранните отношения политиката или прагматизмът той отговаря: "Прагматизмът и политиката са неделими. Всяка държава трябва да се ръководи от националните си интереси, а те предполагат формиране на политика, която се осъществява и на основата на прагматизма".

Митов казва, че България има "съществените противоречия с Русия, предизвикани от конфликта в Украйна", но отбелязва, че Русия има решаващо значение за региона на Черно море и Източна Европа.

"Начините за защита на националните интереси трябва да се базират на принципите за зачитане на международното право и суверенитета на всяка от страните. Именно това определя позицията на България и на другите страни от ЕС по отношение на ролята на Русия в конфликта в Украйна", заявява българският външен министър.

По думите му конфликтът в Украйна трябва да бъде решен бързо и по мирен път, чрез изпълнение на Минските споразумения. Той оценява като положителен знак спирането на огъня в зоната на конфликта, но допълва, че в същото време наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да потвърдят изтеглянето на тежките оръжия от разделителната линия, тъй като нямат достъп до някои райони.

Помолен да коментира какво ще предприеме България, ако Минските споразумения бъдат нарушени от украинската страна, Митов казва, че според него няма полза от обсъждане на "хипотетични ситуации".

"Мисля, че нито една от страните - нито Русия, нито Украйна - не иска влошаване на социално-икономическото положение на народа си, въвличайки го в продължаване на конфликта. Във всеки случай нарушаването на Минските споразумения, независимо от това коя от двете страни ще го направи първа, няма да отговаря на очакванията на България и на другите страни от ЕС", казва Даниел Митов.

Той казва още, че приоритетни теми на българско-руските отношения са сътрудничеството в икономиката и образованието, науката и културата.

Той припомни, че министърът на туризма Николина Ангелкова е уверила руската страна, че България е взела мерки, които да предотвратят намаляването на туристическия поток от Русия в България. Искаме да запазим връзките с Русия в тази област, каза Даниел Митов.

В отговор на въпрос какви са перспективите руски туристи да могат да получават визи за България непосредствено на летището, каквито изявления са били правени от българското
министерство на туризма, Митов казва, че като член на ЕС нашата страна е длъжна да спазва изискванията на общоевропейското визово законодателство, но добавя, че България е опростила процедурите за издаване на визи на руски граждани.

Сега те се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация работят 19 визови центъра, казва Даниел Митов.

Външнополитическите приоритети на България са насочени към ефикасна защита на правата и интересите на българите в чужбина, разширяване на европейската интеграция в структурите на ЕС и НАТО, развитие на отношенията с най-бързо развиващите се
икономики в света, подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани, заявява българският външен министър.

Той отбелязва, че България оценява усилията на руската страна за нормализиране на работата на фериботната връзка Варна-Кавказ, и допълва, че се очаква двете страни да подпишат междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за 2015-2017 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?