Русия в траур за жертвите в Северна Осетия

В Русия започна двудневен траур в памет на повече от 377 души, загинали при кървавата развръзка на заложническата криза в училище в град Беслан в Северна Осетия в петък. Знамената са смъкнати наполовина и всички забавни програми по телевизията и радиото са отменени.

Националните флагове и на 45-те държави-членки на Съвета на Европа бяха свалени наполовина в Страсбург в знак на солидарност със семействата на жертвите в заложническата криза.

Близо 377 са жертвите на кървавата развръзка с взетите от терористи заложници в училището в Беслан. Половината от убитите в престрелката между силите за сигурност и похитителите, настояващи за независимост на Чечня, са деца.

Руският президент Владимир Путин прехвърли отговорността за трагедията на международния терор. Както и преди трагичния развой на събитията в Беслан, той повтори, че силова акция срещу терористите, отвлекли деца, родители и учители, не е била планирана силова акция. Заради това, че такива изказвания имаше и при обсадата на Московския театър през 2002 г., драмата в Беслан бе очаквана и подозренията, че тя е провокирана от спецчастите, остават.

В петък, часове преди щурма и по време на преговорите с похитителите, президентът на Северна Осетия заяви че руските власти не възнамеряват да използват сила при решаването на кризата със заложниците.Твърдеше се също, че властите контролират училището.

В 12.05 ч. българско време в петък се чуха силни експлозии, малко след като там пристигнаха договорените по-рано с похитителите автомобили, които трябваше да изнесат телата на убити в началото на кризата заложници. Десет минути по-късно група заложници успяват да избягат, част от децата са окървавени, предаде ББС. Между терористите и спецчастите започна ожесточена престрелка, над сградата закръжаха военни хеликоптери, а в 12.30 ч. покривът на училището се срути. Малко преди 13 ч. се чу нова мощна експлозия, след което руските спецчасти влязоха в сградата.

"Събитията се развиваха много бързо и неочаквано", призна Путин. "Сътрудниците на специалните служби проявиха особено мъжество, но за съжаление понесоха големи загуби", каза Путин на следващия ден.

Представител на чеченския лидер Масхадов поиска преговори с Путин

Представител на сепаратисткия чеченски лидер Аслан Масхадов призова днес руския президент Владимир Путин да започне преговори за мир и окачестви като "чудовищен акт" кървавата разправа със заложниците в Беслан.
още

Според експерти, цитирани от ББС, обсадата в Беслан бележи нов етап в чеченския конфликт. Алексей Пушков, политически коментатор в Москва отбелязва, че първият етап е бил белязан от големите сражения в чеченските градове."Сега бунтовниците прилагат терористични тактики и според мен те ще ги прилагат все по-ловко", смята руският анализатор.

Половината от жертвите в Беслан са деца

По последни данни в Беслан са загинали общо 377 души, 194 сред тях са деца.

Руският Червен кръст призова за спешна финансова помощ за да бъде купено оборудване за лекуване на повече от 400 ранени, които продължават да са в болници. Очаква се в столицата на Северна Осетия Владикавказ да пристигнат самолети с хуманитарна помощ от Италия и САЩ. По поръчение на италианския премиер Силвио Берлускони в града ще бъде оборудван модерен център за лекуване на изгаряния.

Установена е самоличността на всички постъпили в болниците на Северна Осетия след терористичния акт в Беслан, предаде ИТАР-ТАСС. В тежко състояние са 54 от пострадалите.

Повечето от 17-те пострадали деца, приети снощи в московски клиники, са в "стабилно тежко" състояние, цитира ИТАР-ТАСС данни от болничните заведения. В списъка на диагнозите фигурират обширни изгаряния, рани от куршуми и осколки, сериозни очни травми. Около 200 души все още не могат да бъдат открити.

Председателят на Долната камера на руския парламент- Държавната Дума, Борис Гризлов и кметът на Москва Юрий Лужков пристигнаха в Беслан за погребението на жертвите на терористичното нападение.

Сапьори от руската армия провериха в понеделник сутрин гробищата в Беслан часове преди погребенията на част от загиналите при терористичния акт в местното училище, съобщи АФП. Осемнайсет души вече бяха погребани там вчера, припомня агенцията. За понеделник се предвиждат нови 170 погребения; до сутринта в местната администрация се раздаваха необходимите средства за тях, посочва ИТАР-ТАСС.

Не взрив, а бащи на заложници провокирали хаоса в Беслан?

Неочакваното развитие на ситуацията в училището в град Беслан в Северна Осетия е предизвикано от стрелба, започната от родителите на задържаните деца, а не както се твърдеше до сега от взрив, пише руският вестник "Известия"за трагедията в петък. В началото операцията имала стихиен характер и служители на спецчастите "Алфа" и "Вимпел" практически на са участвали. Планът за техните действия е бил в съвсем начален етап и те не са имали към момента на началото на щурма конкретни задачи.

Бащите на взетите за заложници деца започнали щурма. Чак когато от училището започнали да бягат заложници, специалните части са се включили в акцията с единствената задача да спасят колкото се може повече деца и родители. Това е и причината "Алфа" и "Вимпел" да понесат най-големите загуби от своето съществуване, коментира изданието. Според неофициална информация те са загубили трима командоси от "Алфа" и петима от "Вимпел", като 30 са били ранени.

"Събитията се развиваха много бързо и неочаквано", призна Путин. "Сътрудниците на специалните служби проявиха особено мъжество, но за съжаление понесоха големи загуби", каза Путин в събота.

Путин призова към мобилизация срещу международния тероризъм

ЕК оттегли критики към Москва

Европейската комисия започна редовния си брифинг с едноминтуно мълчание в памет на жертвите от трагедията в град Беслан, предаде ДПА. Служители на съюза отново заявиха, че коментарите на холандския външен министър Бернард Бот по повод края на кризата са били изтълкувани погрешно от Москва.

още

Един от задържаните в Беслан терористи ще бъде обвинен за директно участие в нападението срещу училището, заяви зам.-генералният прокурор на Русия Сергей Фридински, направено по НТВ. Следствието потвърждава международния състав на терористичната група, осъществила атаката срещу училището в Беслан. Източник от службите за сигурност посочи, че сред нападателите има чужденци и жители на различни кавказки републики, сред които и един гражданин на Северна Осетия.

Руските власти доста упорито твърдяха за многонационалния състав на терористите в Беслан, отбелязва Комерсант. Целта, според вестника, е да се внуши, че децата са загинали не защото в Чечня от 10 години непрекъснато се води война, а защото международният тероризъм настъпва срещу Русия.

Всички, които се поддават на провокациите на терористите, целящи "да бъде взривен Северен Кавказ, ще бъдат възприемани като техни съучастници", каза руският президент Владимир Путин, който пристигна рано в събота в Беслан.

"Една от целите на терористите беше да посеят междунационална вражда и да взривят Северен Кавказ", каза Путин.

В обръщение към нацията по държавната телевизия Путин нарече терористичния акт в Беслан "пряка интервенция на международния терор".

Той призова нацията да се мобилизира пред общата опасност, защото "най-ефективен отпор терористите получават там, където се сблъскват не само с мощта на държавата, но и с организирано и сплотено гражданско общество".

Кремъл ще укрепва с нови мерки "единството на нацията"

Путин заяви, че в близко време ще бъде изготвен комплекс от мерки за укрепване на единството на нацията. Според него е необходимо да се създаде "нова система на взаимодействие на сили и средства за контрол на ситуацията в Северен Кавказ", както и ефективна антикризисна система на управление, включително принципно нов подход към дейността на правоохранителните органи.

Всички тези мерки ще се прилагат в пълно съответствие с конституцията, увери руският държавен глава.

Русия прояви слабост пред терористичната опасност. В никакъв случай не бива да отстъпваме пред шантажа, иначе поставяме милиони хора в опасност от кървави конфликти като тези в Нагорни Карабах и Приднестровието, заяви руският президент. След разпадането на Съветския съюз страната ни се оказа уязвима и от запад, и от изток. За създаване на реално защитени граници ще са нужни години и това ще струва милиарди рубли, но и сега можем да сме по-ефективни, ако действаме своевременно и професионално, заяви Путин.

Законодателни промени срещу тероризма

Събитията в Беслан подтикнаха властовите структури в Русия към редица законодателни промени в много сфери, информира порталът РосБизнесКонсалтинг. Предстоящите промени ще засегнат и много закони, които не се отнасят пряко към тази тема, коментира в интервю за руския телевизионен канал РБК-ТВ Олег Морозов, заместник-председател на руската Държавна дума.

Предложения по борбата срещу тероризма подготвят министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, а също и Федералната служба за сигурност. След изявлението на Морозов става ясно, че финансовите структури на Държавната дума също ще вземат участие в подобряването на климата в Руската федерация, допълва РосБизнесКонсалтинг.

Според Морозов предстоят промени по-специално в закона за банковата дейност. Трябва да се въведе по-строг контрол върху оборота на суми в брой и върху оборота на значителни средства, които в крайна сметка може да са предназначени за финансиране на терористи, каза той. По този начин Думата ще направи опит да прекъсне каналите за изтичане на тези пари в чужбина, поясни руският депутат. Редица комитети /комисии/ в Държавната дума ще участват в подготовката на поправките в руското законодателство - наказателното и наказателно-процесуалното, както и в закона за противодействие срещу екстремизма.

Трагедията използвана за PR-кампания

Драматичните събития станаха повод за PR-кампания за мнозина руски политици - "най-смелите" заминаха да се снимат на фона на училището със заложниците, други се ограничиха с шумни изявления, пише Новие известия.

Президентът Владимир Путин получи огромна лична власт; получи договор за въдворяване на ред в страната и гарантиране на сигурност, а сега виждаме, че този договор е нарушен, заявява в Независимая Владимир Рижков - депутат от Държавната дума.

Най-сериозните последици от атентатите няма да са твърде очевидни, но в средносрочна перспектива ще имат много голямо влияние върху обществото и икономиката в Русия, посочва Ведомости. Става дума главно за психологически промени, способни радикално да променят поведението на хората в страната, пояснява вестникът.

Терористичните актове може и да не са нещо принципно ново за Русия, но за пръв път станахме обект на серийна терористична атака, отбелязва Ведомости. Всъщност повечето жители на страната внезапно се оказаха участници в една пълномащабна война. Реалността на 21-и век е жестока - целият западен свят започва да живее по нови правила. Сега и гражданите на Русия постепенно схващат, че ще трябва да се примирят с постоянната заплаха да станат жертви на атентат. Това съвсем не е следствие от руската политика в Кавказ. Това произтича от логиката на започналото противопоставяне между цивилизациите, добавя Ведомости.

Още от Свят