Русия за малко спря "Уикипедия", но после отмени забраната

Русия за малко спря "Уикипедия", но после отмени забраната

Русия отмени забраната върху рускоезичната "Уикипедия", продължила няколко часа и предизвикала смут сред руските интернет потребители, предаде Асошиейтед прес.

Руският контролен орган по комуникациите изпрати снощи уведомления до интернет доставчиците с указание да блокират достъпа до "Уикипедия" на руски език, след като местен съд постанови, че нейна статия за хашиша съдържа забранена информация. Интернет потребители в Русия съобщиха вчера вечерта, че не са могли да влязат в руската версия на онлайн енциклопедията.

Федералната служба по комуникациите извади сутринта "Уикипедия" от списъка със забранени уебсайтове, като каза, че информацията в статията е била редактирана, с което е било изпълнено решението на съда. Според интернет потребители "Уикипедия", изглежда, не е редактирала статията, а само е променила заглавието ѝ.

В Русия напоследък се приемат закони, определящи като "забранена" всякаква информация за употреба на наркотици, самоубийства и всичко, което може да бъде изтълкувано като подбуждащо омраза. Те позволяват на властите да предприемат действия срещу несъгласието и да блокират достъпа до който и да е уебсайт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят