Русия заплаши да блокира Фейсбук догодина

Русия заплаши да блокира Фейсбук догодина

Шефът на Роскомнадзор Александър Жаров заяви, че през 2018 г. Фейсбук (Facebook) трябва да започне да съхранява персоналните данни на руските си потребители на територията на Русия, каквото е изискването на закона. В противен случай социалната медия ще бъде блокирана, заплаши той.

"Законът е задължителен за всички. При всички случаи ние ще направим така, че законът да бъде изпълнен или компанията ще прекрати работата си на територията на Руската Федерация, както, за съжаление, се случи с LinkedIn. Тук няма изключения", каза във вторник Жаров, цитиран от Интерфакс.

По думите му "Facebook има значително количество потребители" в Русия.

От друга страна, ние разбираме, че това не е уникална услуга, има и други социални мрежи", продължи шефът на Роскомнадзор.

Той напомни, че представители на други социални мрежи като Twitter, например, вече са определили срок за локализиране на техните персонални данни – средата на 2018 г. Дотогава няма да я проверяваме, а след този момент веднага ще проверим, обеща Жаров.

Той уточни, че в Роскомандзор не са постъпвали официални писма от Facebook и че няма план компанията да бъде проверявана до края на 2017 г., но "през 2018 г. ще помислим, може би ще я проверим".

Поправките в закона "За личните данни", съгласно които работещите с руски потребители компании трябва да обезпечат съхранението на техните лични данни в Русия, влязоха в сила през 2015 г.

През ноември м.г. Роскомнадзор вписа социалната мрежа LinkedIn в регистъра на нарушителите на правата на субектите на лични данни. След решение на Таганския районен съд, LinkedIn бе блокирана в Русия. Темата за възобновяването на работата ѝ може да бъде повдигната тази есен, когато новият собственик на компанията ще вземе окончателно решение да бъде ли тя локализирана в Русия или не, отбеляза Жаров.

Споделяне

Още от Бизнес