Руска правозащитничка нападната при траурна церемония в московското метро

Руската правозащитничка Людмила Алексеева бе нападната на московската метростанция "Парк на културата", където дошла, за да положи цветя на мястото от атентата в понеделник, съобщи РИА Новости в четвъртък.

При експлозии на станциите "Лубянка" и "Парк на културата" загинаха 39 души и десетки бяха ранени. "Станалото в метрото е нещастие за всички нас", заявила Алексеева на траурната церемония.

Людмила Алексеева, която е председател на Московската Хелзинкска група, реши да не участва във вчерашния неразрешен митинг на руската опозиция на Триумфалния площад в столицата. Тя предложи на своите съратници да почетат вместо това паметта на жертвите от атентатите в метрото, отбелязва Лента.ру.

Неизвестен мъж обаче прекъснал церемонията - внезапно се доближил до правозащитничката и я ударил по главата. Започнала блъсканица, чули се викове "Милиция!". Очевидци тутакси хванали нападателя и го предали на служители на реда, които го отвели. Веднага след инцидента си тръгнала и Алексеева.

Според московската милиция срещу задържания е образувано наказателно дело за побой по хулигански подбуди. Мъжът се държал неадекватно и не носел документи. Заявил, че се казва Константин Переверзев, живее в Солнцево край Москва и е роден през 1979 г. Случаят се разследва, уверяват органите на реда.

Осемдесет и двегодишната Алексеева заяви, че вероятно е станала жертва на предварително подготвено нападение. Според агенцията, видеозапис показва, че правозащитничката е била ударена, докато давала интервю след церемонията в метрото.

"Мисля, че (нападението) е било заповядано от някаква организация, тъй като не може да има лични мотиви, защото не познавам този човек", пояснила Алексеева, дисидент още от съветската епоха. Тя добавила, че не е пострадала сериозно и се чувства добре.

Споделяне

Още от Свят