Руска журналистка и правозащитничка пребита край Москва

Руската правозащитничка Елена Милашина, журналистка от "Новая газета", съобщи чрез Фейсбук, че е била нападната и пребита от двама неизвестни в предградието на Москва Балашиха заедно със своя приятелка. Полицията твърди, че не е заварила пострадалата на местопроизшествието и още не може да я открие, предаде Интерфакс в четвъртък.

Милашина е носителка на награда от международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", посочва агенцията.

Милашина и приятелката ѝ били нападнати снощи малко преди полунощ, когато се връщали вкъщи. "Биха ни зверски, избиха ни зъби, останаха цицини по слепоочията, с крака, с юмруци - по лицето и по главата", пише тя. Престъпниците ограбили жените - взели парите на журналистката и изтръгнали чантата с ноутбука от ръцете на приятелката ѝ. Двете не получили никаква помощ от пристигналия полицейски патрул, заявява Милашина.

"Жените са успели да отблъснат нападателите с помощта на случайни минувачи. Служители на полицията са пристигнали на местопроизшествието едва след час", описва инцидента "Новая газета" на своя сайт.

Главният редактор на вестника Дмитрий Муратов заявил за Интерфакс: "Сега се занимаваме с въпроса и по-късно, мисля, ще можем да кажем нещо по-конкретно".

На сайта си обаче изданието посочва, че "Елена Милашина и редакцията на "Новая газета" засега нямат основания да свързват нападението с професионалната дейност на журналистката - най-вероятно става дума за обир", отбелязва агенцията.

Според неин източник в полицията от Подмосковието Милашина наистина се е обадила на телефон 02 и е съобщила, че са я пребили в Балашиха, но пристигналият патрул не е заварил предполагаемата пострадала на мястото. Там била нейната приятелка, която обаче не подала официално заявление в полицията. Полицаите все още не можели да издирят Милашина, за да получат показания за нападението, а мобилният ѝ телефон не отговарял.

Самата Милашина заявява на сайта на "Новая газета", че се чувства "нормално", имала малко шум в главата и ѝ липсвал един зъб. Тя съобщава, че ще потърси медицинска помощ и има уговорка за среща с началника на полицейското управление в Балашиха.

"Картинката на произшествието" изглеждала според нея "странно", тъй като двамата нападатели "с неславянска външност" не били пияни и не личало да ги интересуват парите. Двамата изобщо не се опитали отново да вземат от приятелката ѝ портмоне с пари, което изтръгнали от ръцете ѝ, но тя успяла "по някакво чудо" да си върне, обяснява журналистката.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?