Руска журналистка търси убежище в САЩ

Руска журналистка е потърсила убежище в САЩ, след като в родината си е станала жертва на два опита за отравяне, пише британският вестник "Сънди таймс".

По желание на журналистката изданието не посочва истинското ѝ име, като я нарича с псевдонима Мария Иванова. Тя не пожелала да разкрие самоличността си преди да напусне родината си, въпреки че убежището в САЩ вече и е обещано, се казва в материала.

Руският в. “Комерсант” пише в понеделник, че приведеното от британския в. описание отговаря на опитите за отравяне на неназованата журналистка отговаря на онова, което се е случило с Фатима Тлисова през есента на миналата година.

Журналистката от Налчик в момента е отговорен редактор на информационната агенция REGNUM за Северен Кавказ. През 2005 и 2006 г. тя отразяваше за Асошиейтед прес и редица руски издания нападението на бунтовници в Налчик. Тя писа, че задържаните нападатели са били подложени на изтезания от властите.

През октомври домът на родителите на Тлисова е бил обискиран от правоохранителните органи. Според “Комерсант” този епизод също е споменат в британското издание. През ноември редица западни медии съобщиха за това, че журналистка е отровена и се намира в болница.

“Сънди таймс” представя “Иванова” като експерт по кавказките въпроси, с няколко награди за работата си.

Фатима Тлисова обаче е заявила пред "Комерсант", че не смята да емигрира. 

Опитите за убийство на “Иванова” не са нещо необичайно в Русия, като се има предвид, че страната е на второ място по брой на убити журналисти в света – 88 души. Москва изпреварва дори Колумбия, известна с голямата си престъпност, отбелязва “Сънди таймс”. Според руските правозащитни организации убитите журналисти са няколко пъти повече.

Жената е свикнала със заплахи, преследвания, а веднъж дори била пребита. Миналата есен обаче животът ѝ бил подложен на сериозна опасност, след което “Иванова” решила да напусне Русия, пише вестникът, цитиран от БТА.

През октомври неизвестни лица влезли с взлом в дома на “Иванова”, когато там нямало никой. Щом се върнала у дома, тя "сменила ключалките, изпила чаша кафе и легнала да спи".

"Събудих се от ужасна болка. По устните ми на практика не бе останала кожа, само голо месо. Същото беше станало и с пръстите ми. Кожата ми беше започнала да се свлича", казва Иванова.

Тогава на жената била поставена диагноза бъбречна недостатъчност. След месец “Иванова” отново получила криза, като този път изследванията показали проблеми със кръвообращението.

Нямам съмнения, че са ме отровили, казва “Иванова” пред вестника. Тя обаче не знае с какво е била отровена, но казва, че заради това единият ѝ бъбрек спрял да работи.

Утре руските политици ще започнат да коментират положението с тази журналистка, да обвиняват Запада в лъжа. Трябва обаче да разберат, че хората от медиите, които искат да бъдат обективни, независими, не могат вече да работят в тези условия, коментира пред руското издание "Новие известия" Олег Памфилов, директор на руския Център за екстремална журналистика.

Споделяне

Още от Свят