Руската икономика се е свила с 0.5% през ноември

Руската икономика се е свила с 0.5% през ноември

Икономиката на Русия се е свила рязко през месец ноември, а рублата продължава да губи стойността си, съобщи "Ройтерс", цитирана от сайта ”Дневник”. Основните фактори с негативно влияние върху брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са наложените от Запада санкции и резкият спад в цената на петрола.

Руското министерство на икономиката съобщава, че намаляването на БВП през  ноември е първия спад от октомври 2009 г. насам. Анализаторите са на мнение, че тази тенденция ще продължи, най-вече заради спадът на печалбите на петролния сектор.

Цената на петрола продължих да намаляват през последния месец, тъй като петролният картел ОПЕК взе решение да не намалява добива, като спрямо юни тя е спаднала с почти 50%. Наложените срещу Русия санкции от своя страна представляват бариера срещу чуждестранните инвестиции и станаха причина над 100 милиарда долара да бъдат изтеглени от руската икономика през последната година.

"При настоящата цена на петрола очакваме ситуацията да се влоши. Нямаме причина за оптимизъм", заявява икономистите от ING Bank в Москва Дмитрий Полевой. "Това е преди всичко свързано със санкциите, петролът и паниката на пазарите, която наблюдавахме през декември. Щетите, нанесени върху банковата система и потребителското доверие няма да се оправят скоро", добавя той.

Санкциите значително намалиха способността на руските фирми да вземат заеми на чуждестранните пазари, което доведе до най-тежката валутна криза в страната от 1998 г., когато Москва обяви фалит по дълга си.

В понеделник рублата, която поскъпна в петък, отново загуби над 6% от стойността си. Евтината валута ще доведе до пик на инфлацията през 2015 г, като според правителството през следващата година БВП ще се свие с 4%, а инфлацията ще надхвърли 10%.

През декември рублата загуби повече от половината си стойност в началото на декември, но цената ѝ се повиши след като правителството увеличи основния лихвен процент и нареди на държавните "Газпром" и "Роснефт" да продадат част от печалбите си в долари на вътрешния валутен пазар.

Отслабването на рублата стана причина в Русия рядко да се увеличат покупките на валута, а много депозити да бъдат изтеглени, което увеличи напрежението върху банковия сектор.

Споделяне

Още от Бизнес