Руската църква вече не желае да благославя ядрени оръжия

Руската църква вече не желае да благославя ядрени оръжия

Руската православна църква предлага да спре практиката свещеници да благославят оръжия за масово поразяване, макар ръсенето със светена вода на самолети и кораби да остава приемливо, предава Франс прес, цитирана от БНР.

Това става ясно от проект за реформа на църковните правила при благославянето на православни християни, които "защитават родината" и "изпълняват своя военен дълг".

"Освещаването на всякакъв тип оръжия, които може да причинят смъртта на безброй хора, включително за масово поразяване", трябва да бъде изключено от пасторалната практика, тъй като не е отразено в традицията на църквата, се казва в проекта.

Руснаците често искат свещеници да освещават какво ли не – от нови коли и апартаменти до космически кораби с вярата, че този жест ще даде божествена защита, припомня Франс прес.

След разпада на СССР свещениците започнаха да благославят войници, самолети, кораби и всякакво въоръжение – от автомати "Калашников" до ракетни системи "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?